Za večino devetošolcev se je s podelitvijo spričeval in slavnostno valeto zaključilo delo in učenje v OŠ. A ne za Davida Matjašiča, Izo Zupančič in Piko Ban – tri devetošolce, ki so se marca na tekmovanju WSC (World Scholar’s Cup ali svetovno prvenstvo učenjakov) uvrstili na svetovno raven tega tekmovanja in se v kategoriji starejših (senior – od 15 do 19 let) pomerili v znanju s 6 področij in z njimi povezanimi 18 temami.

Tekmovanje je potekalo v Stockholmu na Švedskem, in sicer med 12. in 17. julijem. Prav ste prebrali – trije mladi so se pod mentorstvom učitleljice Mateje Zupančič učili in pripravljali na tekmovanje ne samo med šolskim letom, ampak še cel mesec po valeti, ko so uradno že imeli počitnice. A vloženi trud in čas nista bila zaman, saj smo se s tekmovanja vrnili ovešeni z več uspehi. Učenci so namreč prejeli več srebrnih in zlatih medalj v posameznih kategorijah, izjemen pa je bil tudi njihov uspeh v skupinskem delu, saj so se uvrstili na turnir šampionov na univerzi Yale v ZDA, ki bo potekal novembra.

Tovrstni uspehi se ne zgodijo sami od sebe – poleg ogromno vloženega časa in učenja s strani učencev in podpore mentorice je bila izjemnega pomena tudi organizacijska podpora.

Pri doseganju naših visokih ciljev so nam bili v podporo in pomoč šola in donatorji, ki jih na tem mestu omenjamo, saj bi bilo brez njih težko pokriti visoke stroške, povezane s tekmovanjem. Naši donatorji so bili: Ostrešje d. o. o. (Šmartno pri Litiji), Sigmanova (Žalec), Trgograd (Breg pri Litiji), Bendra-mont (Litija), Commex (Novo mesto), RHI d. o. o. (Novo mesto), Krka d. o. o. (Novo mesto), Merkur trgovina d. o. o. ter Mestna občina Novo mesto.

Zdaj si bomo vzeli malce oddiha pred novimi izzivi, potem pa – po nove zmage!

Zapisala: Mateja Zupančič, mentorica WSC

 

VTISI TEKMOVALNEGA TEDNA V STOCKHOLMU

David Matjašič
12. 7. 2024 sem se z mentorico Matejo Zupančič in svojima sošolkama Izo in Piko odpravil na svetovno raven tekmovanja WSC (World Scholar’s cup). Tekmovanje se je odvijalo v glavnem mestu Švedske – Stockholmu. Lokacija je bila prava osvežitev, saj smo iz boleče vročih 35 stopinj prišli na prijetnih 22. Začetek našega podviga ni bil nič drugačen kot vsak družinski dopust. Odpravili smo se proti hotelu, se razpakirali, osvežili in se odpravili na kratek ogled mesta pred večerjo, v naslednjih dneh pa se je naš urnik nekoliko zaostril. Prvi dan tekmovanja je bil tako rekoč ubijalski. Imeli smo poln urnik s 3 aktivnostmi tekmovanja: Scholar’s challenge (test s 120 vprašanji in 75 minutami reševalnega časa), Collabowriting (pisanje pisnega sestavka s pomočjo danih iztočnic) in moja najljubša aktivnost – debata. Vsaka ekipa na tekmovanju je imela ta dan 3 debate, ki so vsaj pri nas bile zelo zanimive, in ne glede na to, da nismo pri vseh postali zmagovalna ekipa, smo z debaterskimi nasprotniki odprli živahno in konstruktivno debato. Po prvem dnevu smo bili vsi res izčrpani, a smo vseeno v celoten dan uspeli implementirati ogled določenih znamenitosti Stockholma. Po prvem dnevu ni bilo časa za sprostitev, saj smo takoj naslednji dan nadaljevali s Scholar’s bowlom (to je kviz z vprašanji z različnih področij v povezavi z 18 temami, ki smo jih morali predelati), še isti dan pa so se nam predstavili tudi tekmovalci s posebnimi talenti na Scholar’s showu, kjer se lahko prijaviš in predstaviš svoj skriti talent. Bili smo priča različnim nastopom, kjer so bili nekateri zanimivi, drugi malo manj. In da je bil dan še bolj zanimiv, je bil zvečer organiziran Cultural fair (kulturni bazar), kjer smo učenci lahko predstavljali značilnosti svoje države; pomembno je izpostaviti, da se mi je v spomin najbolj vtisnila predstavitev Kenijcev, za katere zagotovo ne bomo pozabili, da so bili na tekmovanju, še posebej po dogodkih na Cultural fairu kjer so z glasnim vpitjem izkazovali svojo prisotnost in ponos do svoje države. Po še enem napornem dnevu so se organizatorji odločili, da nam dajo en dan za odmor, ki pa ga seveda nismo porabili za odmor, saj smo z mentoričino spodbudo obiskali kar 4 muzeje – enega za drugim brez predaha. Na zadnji dan je napočila podelitev nagrad, priznanj in razglasitev uvrščenih učencev za Tournament of Champions, ki bo potekal na univerzi Yale v ZDA. Naša ekipa se je uvrstila izredno dobro, saj smo si poleg kar nekaj skupinskih nagrad in medalj za različna področja posamezni učenci iz ekipe prislužili tudi kar nekaj nagrad za naše individualne dosežke.
Če na kratko povzamem, svetovna raven tekmovanja WSC mi je dala izkušnje, ki jih ne bom nikoli pozabil, dala mi je izziv, ki sem ga z veseljem opravil. Tekmovanje ima res zelo zanimiv koncept, ki te prisili iti iz cone udobja, razmišljati izven okvirjev in prakse in te nauči ogromno, od sposobnosti debate do pridobivanja informacij iz različnih tem, ki smo jih morali predelati. To je bil res čudovit, poučen dogodek, ki ga ne bom nikdar pozabil.

Iza Zupančič
Ko smo se 12. 7. 2024 odpravili na letalo za Švedsko, si jaz, moja sošolca in učiteljica Mateja nismo predstavljali, kakšna dogodivščina naš čaka. Po letu smo se odpeljali do hotela, kjer pa nismo zapravljali časa in smo se takoj odpravili raziskovat mesto, ki nas je navdušilo že od samega začetka. Prihodnji dan smo se odpravili na lov za zakladom, posebnost tega dogodka pa je bila, da je bil namenjen spoznavanju ostalih tekmovalcev in ustvarjanju novih prijateljstev, zato se je naša skupina razkropila, in kljub negotovosti, ker nismo vedeli, kaj pričakovati, smo si vsi pridobili nova spoznanja ter prijatelje. Naslednji dan smo začeli tekmovati, polni optimizma in ne vedoč, koliko energije bo potrebno vložiti za izjemne rezultate, ki smo jih na koncu dosegli. Naš prvi izziv tekmovanja je bilo pisanje spisa, na katerega pa smo na koncu narisali še alpake, saj so le-te zaščitni znak tekmovanja World Scholar’s cup. Po 40 minutah pisanja ter kratkem premoru smo nadaljevali z naslednjim delom tekmovanja, in sicer je sledil kviz Scholar’s challenge, ki vsebuje 120 vprašanj iz 18 tem s 6 področij. Ko smo odpisali prvi del tekmovanja, smo se odpravili na kosilo, sledile pa so debate, ki so bile izredno poučne in zanimive, pa tudi naporne, saj smo debatirali tudi z dijaki iz Amerike, ki jim je angleščina materni jezik, s skupnim delom pa smo si priborili odličen uspeh na področju debatiranja. V ponedeljek, 15. 7., je sledil Scholar’s bowl, kviz, ki ga skupina rešuje skupaj, odrezali smo se odlično in si pridobili tudi medaljo. Kasneje smo si ogledali šov talentov, kjer smo uživali v petju, plesu, kulturnih predstavitvah in še mnogo drugih talentih naših sotekmovalcev, da pa nam ni bilo dolgčas, smo se proti večeru odpravili še na tako imenovan Cultural fair, kjer smo spoznali različne jedi in zanimivosti ter priljubljene turistične točke sveta. Po zelo zasluženem spancu, smo se naslednji dan zjutraj odpravili na ogled mesta in muzejev, saj smo si lahko privoščili prost dan. Obiskali smo kar 4 muzeje, se podučili o življenju Vikingov, spoznali zgodovino priljubljene glasbene skupine ter se podali na pot v podmorsko življenje. Za zaključek prečudovitega tekmovanja so organizatorji pripravili še zaključno ceremonijo, kjer smo prejeli svoje medalje, samo dogodivščino pa smo zaključili na plesu imenovanem Scholar’s ball, kjer smo porabili še zadnje kančke energije po napornem tednu, naša skupina pa je večer zaključila z igro Twisterja v parku.
Izkušnja je bila izjemna, naučila sem se ogromno novih, zanimivih stvari, se spoznala z ljudmi s celega sveta, ki z mano delijo enako navdušenje nad tekmovanjem in znanjem, z ljudmi, ki so vedno spoštljivi in pripravljeni pomagati v zadregi, četudi smo jih spoznali šele na tem tekmovanju. Vzdušje je bilo sproščeno in vedno so poskrbeli, da smo tekmovalci poleg tekmovanja tudi uživali in se čim bolj zabavali. Teden je bil nepozaben.

Pika Ban
Kratko in jedrnato:
– nepozabna izkušnja
– no regrets
– odlični ljudje
– naša učiteljica se je super odrezala

Related Images:

(Skupno 255 obiskov, današnjih obiskov 1)