V tednu od 16. do 22. 9. 2022 ponovno obeležujemo Evropski teden mobilnosti, najbolj razširjeno kampanjo za trajnostno mobilnost na svetu, ki poteka letos pod sloganom Trajnostno povezani. Prizadevamo si zmanjšati avtomobilski promet na fosilna goriva in spodbuditi prebivalce k spremembi potovalnih navad po načelu trajnostne mobilnosti – hoja, kolo ali javni prevoz.

Aktivnostim za večjo kakovost bivanja, zdravja in okolja smo se na naši šoli tudi letos priključili tudi s PešbusomSpodbujamo pa tudi vse ostale, da vsaj v teh dneh potujete peš, s kolesom, javnim potniškim prometom ali na kak drug okolju prijazen način.

https://www.tedenmobilnosti.si

Trajnostna mobilnost vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti. Njen cilj je zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse s poudarkom na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije ter na spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov.

Z doseganjem ciljev trajnostne mobilnosti prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku v mestih, večji kakovosti bivanja, javnemu zdravju in socialni pravičnosti. Uveljavljanje načel trajnostne mobilnosti v mestih pospešuje tudi lokalno gospodarstvo.

Zakaj je promet tak problem?

Pogosto slišimo, da sodoben slog življenja ni trajnosten. Izraz pomeni, da svoje potrebe zadovoljujemo na načine, ki dobesedno ogrožajo našo prihodnost in prihodnost naših potomcev. To še zlasti velja za promet, ki je eden glavnih virov onesnaževanja zraka, vzrok podnebnih sprememb, telesnih poškodb in tudi smrti. Sprememba naših navad, povezanih z mobilnostjo, je tako rekoč življenjskega pomena.

Evropski teden mobilnosti 2022 v Novem mestu

Dogodki za osveščanje občanov o trajnostni mobilnosti bodo tudi v Novem mestu že tradicionalno potekali v tednu mobilnosti, pa tudi izven tega obdobja. www.novomesto.si/dogajanje/novice/2022083114012386

Vrhunec dogajanja bo prireditev ob Dnevu brez avtomobila v četrtek, 22. 9. 2022, od 9.00 do 12.00 na Glavnem trgu s številnimi delavnicami in stojnicami. Dan brez avtomobila je vsako leto odlično obiskan, obiskovalci pa se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, tekmovanjih v kolesarskih veščinah, nagradnih igrah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost. Preverite program in se pridružite!

Prometni pozdrav!

Mojca Saje in ekipa Zdrave šole

 

Related Images:

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)