Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti (ETM), najbolj razširjeni kampanji za trajnostno mobilnostjo na svetu, je bil »Izberi čistejši način prevoza«. ETM je bil v letošnjem letu povezan tudi z literarnim ustvarjanjem. Tako je bil v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Novo mesto organiziran literarni natečaj pod naslovom Javni potniški promet nekoč in danes. Poslana dela, tudi z naše šole, je pregledala strokovna komisija, v kateri so bile dr. Jožica Jožef Beg, Klavdija Kotar in pesnica Jadranka Matić Zupančič.

Na natečaju je bil med najboljše mlade literate izbran naš učenec Tjaž Glažar iz 9. c. Svojo pesem z naslovom Avto(bus) je prebral na zaključni prireditvi ETM, ki je bila v torek, 22. 9. 2020,  na srečanju mladih literatov prebral na Glavnem trgu in zanjo prejel nagrado. Njegova mentorica je bila učiteljica Jana Zajc. Več slik si oglejte v galeriji.

Mladi avtor Tjaž je ob tem dejal: »Koncept pesmi sem napisal že v šoli, nato pa sem pesem doma po globljem premisleku precej predelal. Za snov sem vzel pripovedi svojega dedka in babice, ki mi še vedno rada pripovedujeta o tem, kako sta potovala v šolo. Ne glede na vreme sta namreč do šole vsak dan prehodila več kilometrov. Ko se je pojavila možnost vožnje z avtobusom, sta se zelo razveselila. Danes vemo, da je drugače in nas možnost javnega prevoza več ne veseli tako, temveč smo bolj veseli, če gremo lahko v šolo z avtomobilom. Menim, da bi morali vsi večkrat v šolo z javnim prevozom – še bolje – peš ali s kolesom, kar je prav zares najčistejši način prevoza.«

Kdor njegove pesmi še ni slišal, si jo bo lahko prebral v šolskem glasilu.

Zapis in fotografije: Jana Zajc

Related Images:

(Skupno 391 obiskov, današnjih obiskov 1)