Evropski teden mobilnosti vsako leto poteka od 16. do 22. septembra in predstavlja najbolj razširjeno kampanjo za trajnostno mobilnost na svetu.

Osrednja tema letošnjega ETM povzema slogan »Izberi čistejši način prevoza«, saj je letos v ospredju mobilnost z manj onesnaževanja. Aktivnostim za spodbujanje in ozaveščanje o pomenu trajnostne mobilnosti za kakovost bivanja, zdravja in okolja se bomo na naši šoli letos priključili tudi s Pešbusom. Spodbujamo pa tudi vse ostale učence in delavce šole, da vsaj v teh dneh potujete peš, s kolesom, javnim potniškim prometom ali na kak drug okolju prijazen način. (Več na  tedenmobilnosti.si/2020/)

Prometnim vsebinam se bodo v tednu mobilnosti posvetili tudi učenci 6. in 8. razredov, ki bodo v okviru tehniškega dne ustvarjali in sodelovali na prometnih delavnicah in kolesarskem poligonu, obiskal pa jih bo tudi policist.

Mestna občina Novo mesto pripravlja v tednu mobilnosti različne aktivnosti (www.novomesto.si/), ki se jih lahko udeležite, nanje pa povabite tudi starše, sosede in druge. Preizkusite lahko tudi GoNm (www.novomesto.si/gonm), avtomatski sistem za izposojo koles v Mestni občini Novo mesto, ki omogoča enostavno izposojo in vožnjo s kolesi, ki so trenutno na voljo na petnajstih postajah. Celoten mesec september se lahko po Mestni občini Novo mesto z mestnimi avtobusi vozite brezplačno. Projekt brezplačne enomesečne vožnje je le eden od pobud pri spodbujanju trajnostnih prometnih ukrepov v sklopu akcije Evropski teden mobilnosti (več). Vozni park, ki ima šest linij, tvorijo avtobusi, ki sledijo ekološkim zahtevam, cilj akcije pa je, da se občani za vsakodnevne potrebe po mestu odločijo za uporabo mestnega potniškega prometa.

Čim pogosteje potujte z manj hrupa, onesnaženja in gneče in tudi na ta način poskrbite, da bomo še dolgo živeli v relativno čistem okolju. 

Zapisala vodja Zdrave šole

Mateja Jaklitsch

Related Images:

(Skupno 118 obiskov, današnjih obiskov 1)