Letošnje leto, leto 2020, predstavlja 50 let oziroma petdeseto obletnico praznovanja dneva Zemlje.

Dolenjski osnovnošolci pod pokroviteljstvom Komunale Novo mesto, CeRODa in Mestne občine Novo mesto, bi se ta petek, že 15. leto zapored srečali in predstavili naše aktivnosti. Veselili smo se tega dne, druženja na prenovljenem Glavnem trgu, saj je ta naša prireditev poseben način povezovanja šol ter ostalih podobno mislečih. Pri letošnjih pripravah se nam je pridružilo več kot 30 sooblikovalcev. Eni bi bili z nami že petnajsto leto, nekateri pa prvič. Prepričana sem, da se bomo še družili in strnili naše moči k ozaveščanju ter pozitivnemu odnosu do samega seme, soljudi in absolutno naše Zemlje.

Ozaveščanje mladih o skrbi za okolje je izrednega pomena, saj vedno poudarjamo neskončen vpliv in energijo vas, mladih. Pri vseh teh izkušnjah, lahko rečem, da ste osnovnošolci iz leta v leto bolj ozaveščeni. Določene zadeve so vam popolnoma jasne in že del vašega vsakdanjika.

Vemo, da zaradi trenutne situacije poteka pouk na daljavo. Tu se tudi ekomentorji in ostali učitelji trudimo, da vnesemo v vsakdanje delo tudi vsebine, ki vključuje smernice ekološkega življenja. Mislim, da nas je, oziroma mogoče nekatere še bo, ta situacija pripeljala do novega pogleda.

Bolj bomo cenili preživete trenutke s svojimi najbližjimi. Se zavedali pomena lokalne samooskrbe ter podpirali ostale lokalne proizvajalce. Zelo veliko kuhamo, veseli me, da tudi učenci sodelujejo pri vsakdanjih domačih opravilih in so že pravi kuharski mojstri. Pri tem se seveda dotaknemo smotrnega nakupovanja ter reciklirane kuhinje in vključimo slogan »Hrana ni za tja v en dan« ter s tem zmanjšamo količino zavržene hrane. Pri vsem tem pa seveda ne smemo pozabiti pomena gibanja in učenci ste postali pravi vaditelji, motivatorji za različne oblike domače vadbe. Zdrav duh v zdravem telesu velja.

Vse to so naše osnovne smernice, ki se jih poskušamo držati ter upamo, da bo med nami čim manj takih, ki uživajo v lepotah narave, lepotah naših mestnih gozdov Portovala in Ragovega loga, a za njimi ostanejo sledi… Sledi odvrženih papirčkov, robčkov, cigaretnih ogorkov in pločevnik.

Vsi lahko naredimo korak naprej in absolutno drži, vsakdo lahko naredi nekaj za svoje okolje, seveda, če se tega zaveda in to hoče.

In mi hočemo in zmoremo!

Bernarda Barbo

Related Images:

(Skupno 113 obiskov, današnjih obiskov 1)