Slike si oglejte v fotogaleriji.

Mladi za podnebno pravičnost sporočajo: “Podnebne spremembe so grožnja vsem nam – pred njimi ne moremo zbežati ali se skriti! Ukrepati moramo zdaj, preden bo prepozno! Marca nas je več kot dvanajst tisoč zasedlo ulice in trge desetih slovenskih mest. Zahtevali smo odločno ukrepanje proti podnebni krizi in dostojno življenje na ohranjenem planetu za vse. Na vlado smo naslovili konkretne in izvedljive ukrepe, a se do danes ni zgodilo praktično nič. Še več, zadnji vladni podnebni dokumenti so v nasprotju z resno podnebno politiko. Zato gremo spet na štrajk! Zapustili bomo šolske klopi, pisarne, tovarne in domove za upokojence ter se v petek, 27. septembra 2019, ob 11:55, protestno zbrali na Topliški cesti 2 v Novem mestu (Planet TUŠ) ali v enem izmed mnogih krajev po Sloveniji!”

Val podnebnih štrajkov je prvotno zajel svet na pobudo mladih in začetnice gibanja, 16-letne švedske aktivistke Grete Thunberg, vendar ga moramo nadaljevati vsi – uspe nam lahko le s skupnim bojem! 180 organizacij in 8.000 posameznikov poziva na do zdaj največji podnebni protest prav vse – od kuharjev in programerk do delavcev v industriji in upokojenk!

Na plečih mladih aktivistov se bodo v tednu med 20. in 27. septembrom v 150 državah zvrstili podnebni protesti, ulice je preplavilo več milijonov ljudi. Po marcu, ko je na slovenske ulice stopilo več kot 12.000 mladih, bo vseslovenski podnebni štrajk potekal v petek, 27.9., ob 11:55, v Ljubljani in še vsaj desetih mesti po Sloveniji, vključno z Novim mestom.

Dora Smole, predstavnica gibanja Mladi za podnebno pravičnost na podnebni štrajk poziva vse: »Marca nas je več kot dvanajst tisoč zasedlo ulice in trge desetih slovenskih mest. Zahtevali smo odločno ukrepanje proti podnebni krizi in dostojno življenje na ohranjenem planetu za vse. Na vlado smo naslovili več konkretnih in izvedljivih ukrepov, a primernega odziva nismo prejeli. Zato se bomo združeni 27. septembra ob 11:55 protestno zbrali na Trgu republike v Ljubljani ali v enem izmed drugih krajev po Sloveniji! Podnebni štrajki so zajeli svet na pobudo mladih. Nadaljevati pa jih moramo skupaj. Zato na štrajk pozivamo prav vse – od kuharjev in programerk do delavcev v industriji in upokojenk!«

Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije, je pojasnila, da otroci poleti niso razmišljali o šoli, ampak o svoji bodočnosti. “Ugotavljali so, da je prevroče, da je morje onesnaženo, da ne vidijo zvezd. Pravica otrok ni samo, da hodijo v šolo, ampak da lahko živijo v zdravem okolju in da soodločajo o svoji bodočnosti. Otroci o problemih, s katerimi se soočamo danes, tudi razmišljajo in o njih govorijo. Pravico imajo biti slišani,” je poudarila.

Kaj zahtevamo?

  • reševanje podnebnih sprememb kot krizo globalnih razsežnosti,
  • pravičen prehod na nizkoogljične vire energije in dostopen javni potniški promet,
  • dostopna in energetsko učinkovita najemna stanovanja,
  • štiridnevni delovni teden ter državno zajamčena zelena delovna mesta,
  • prehod v sonaravno kmetijstvo in varovanje narave (za celotne ukrepe glej: shorturl.at/cqJMU).

Pridi na protest ali organiziraj lastno akcijo v domačem kraju!

https://www.zapodnebnopravicnost.si/

https://www.facebook.com/mladizapodnebnopravicnost/

Boj mladih za podnebje je vse od lanskega leta, ko je 16-letna švedska aktivistka Greta začela s tedenskimi protesti, postal globalen. Po vzoru globalnega dogajanja se je tudi v Sloveniji vzpostavilo gibanje Mladi za podnebno pravičnost. Ena prvih večjih akcij gibanja je bil prvi Podnebni štrajk marca 2019, na katerem je več tisoč mladih od političnih odločevalcev zahtevalo čim hitrejše in čim bolj učinkovite ukrepe za reševanje očitne podnebne krize.

Že 20. septembra 2019 se je na ulice podalo več milijonov ljudi, ko so se začeli množični podnebni protesti, na katerih so predstavniki vseh generacij v luči zasedanja generalne skupščine ZN odločevalce pozvali k odločnemu ukrepanju. Protesti v 150 državah (tudi v Sloveniji) se nadaljujejo do 27. septembra. Eden največjih protestov se je odvijal v New Yorku, kjer se je začela splošna razprava 74. zasedanja vrha Združenih narodov. Na čelu shoda v New Yorku je bila 16-letna švedska aktivistka Greta Thunberg, ki je s svojo iniciativo Petki za prihodnost (FridaysForFuture) navdihnila globalno gibanje. V okviru zasedanja vrha ZN je potekal podnebni vrh mladih, zvrstile  so se številne splošne razprave, med drugim podnebni akcijski vrh, ki je državne predstavnike spomnil na zaveze iz pariškega podnebnega sporazuma. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres si je kot eno svojih glavnih prioritet zadal prav boj proti podnebnim spremembam.

»Vse je narobe. Ne bi smela biti tukaj. Morala bi biti v šoli na drugi strani oceana. A vi se po rešitve obračate na nas mlade. Kako si drznete!« je mlada švedska aktivistka začela svoj govor na konferenci Združenih narodov (ZN) v New Yorku. »S svojimi praznimi obljubami ste mi ukradli sanje in otroštvo, pa sem pravzaprav ena izmed srečnejših na tem svetu. Ljudje trpijo, ljudje umirajo, celotni ekosistemi se podirajo, smo priča masovnemu izumrtju vrst, vse, o čemer govorite, pa je še vedno denar in pravljice o večni gospodarski rasti. Kako si drznete! Več kot 30 let je znanost na tem področju kristalno jasna. Kako si drznete gledati stran in priti sem ter trditi, da počnete dovolj za prihodnost našega planeta, ko pa o učinkovitih ukrepih ni ne duha ne sluha,«  je Greta okarala okoli 60 zbranih svetovnih voditeljev.

Greta Thunberg in znanstvenik George Monbiot sta v kratkem filmu pojasnila naravne rešitve za zaščito gozdov.

ZAŠČITI – OBNOVITI – FINANCIRATI (PROTECT – RESTORE – FUND)

#climatestrike #gretathunberg #climatechange

 

Related Images:

(Skupno 232 obiskov, današnjih obiskov 1)