Učenci OŠ Center na obisku

Priprava na Evropo, priprava na življenje

V mesecu februarju so nas obiskali učenci Osnovne šole Center iz Novega mesta, ki letos prvič sodelujejo v projektu Comenius z naslovom »Priprava na Evropo, priprava na življenje«. Cilj projekta je povečanje motivacije učencev za učenje in s tem izboljšati njihovo zaposljivost, kakor tudi spoznati zaposlitveni potencial regije, kjer živijo. Gre za mednarodni projekt, v katerega so vključene tudi šole iz Norveške, Poljske in Latvije.

Tako mladih gostov ne gostimo pogosto v našem podjetju, zato smo jim z veseljem predstavili naše delo. Direktor Poslovne enote Novo mesto, Krunoslav Šimrak, jih je skozi naše delo popeljal na način, da so razumeli pomen prisotnosti TPV-ja v okolju in prispevka, ki ga ima za prebivalstvo. Irena Mislej, predstavnica Kadrovske direkcije, pa jih je seznanila s tistim, kar jih čaka v prihodnosti – možnostmi zaposlovanja glede na različne izobrazbene profile.

Učenci so izpolnili tudi kratko anketo, s katero smo želeli zajeti njihove poklicne želje in pričakovanja, njihove sanje. Na vprašanje, kaj bi v življenju radi raziskali in kaj bi radi postali, se jih večina odločala  za netehnične poklice. Tako lahko (po navedenih željah sodeč) med njimi najdemo bodoče odvetnike/ce, zdravnike/ce, biologe, zgodovinarje, učiteljice, igralce, veterinarje,  arhitekte, filozofe, modne oblikovalke.

Vsekakor iz oddanih anket diha spoznanje, da je njihov svet zagotovo svet računalnikov, da na njihovo razmišljanje in želje močno vpliva virtualni svet,  svet filma in glasbe.  Le dva učenca sta jasno izrazila željo po delu na področju izumljanja novih robotov in razvijanju elektronike ter novih tehnologij.

Želeli pa smo vzpodbuditi tudi dekleta, da razmislijo o vpisu v programe strojništva in elektrotehnike. Med sproščeno debato smo ugotovili, da med njimi še vedno prevladuje stereotipno prepričanje, da so to »moški« poklici. Kljub vsemu je iz oddanih anket čutiti, da nekaj njih pa vendarle razmišlja tudi o »preboju stereotipov«, saj sta dve dekleti izrazili željo po odkrivanju tehničnega sveta.

Obisk je bil zelo poučen tudi za nas, saj smo dobili vpogled v generacijo, ki je na pragu svojih življenjskih odločitev. Upamo, da smo jim z našo predstavijo približali svet realnosti in jih vzpodbudili k razmišljanju.

Related Images:

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)