Na dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru, letos 18. novembra, bo že enajstič potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. 

Glavni namen dneva slovenske hrane je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, ki se ji na ta dan nameni dodatno  pozornost, lokalnim pridelovalcem in predelovalcem hrane.

S praznovanjem dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno pridelano hrano, podpiramo napore naših pridelovalcev in predelovalcev hrane in izražamo spoštovanje do njihovega dela.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka se glasi: »Zajtrk z mlekom – super dan!«.

Za letošnje leto je medresorska delovna skupina pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v ospredje postavila pomen mleka in mlečnih izdelkov, z namenom poudariti to pomembno prehransko dobrino.

Izpostavljam nekaj prednosti mleka:

–         Mleko je naša prva popolna hrana in pijača s katero se srečamo že ob rojstvu.

–         Je lahko prebavljivo, zaradi njegove visoke hranilne in biološke vrednosti se priporoča

          zlasti v prehrani odraščajočih otrok, mladine, športnikov in bolnikov v času okrevanja.

–         Mleko in priporočeni mlečni izdelki so polnovredno živilo, ki se zelo pogosto znajde

           na našem jedilniku in prav je tako.

–         Je zelo bogat vir kalcija v najboljši obliki za presnovo.

–         Vsebuje v maščobi topne vitamine A, D, E in K, betakaroten ter minerale.

–         Je osnovno živilo, ki kljub podražitvam ostaja cenovno dostopen vir hranilno

          bogatega in uravnoteženega živila.

–         V Sloveniji imamo kakovostno mleko, vendar pa njegova priljubljenost pada,

–         Mleko ali mlečni izdelek, ki ga dodamo jutranjemu obroku, le tega beljakovinsko obogati,

          v sinergiji z ostalimi sestavinami pa prinaša ugodni učinek na jutranje miselne

          procese, izboljša pa tudi naše razpoloženje.

 Več o tem, zakaj je mleko tako edinstveno, koliko mleka naj bi dnevno zaužili, kateri mlečni izdelki so priporočljivi, katerim se je bolje izogibati, pa o mitih in resnicah si lahko preberete na https://www.nijz.si/sl/tradicionalni-slovenski-zajtrk-2022-letos-v-ospredju-mleko-in-mlecni-izdelki

 Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje ki redno zajtrkujejo imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla. 

Letošnji Tradicionalni zajtrk bomo izvedli na Osnovni šoli Center in na podružnični šoli Mali Slatnik v petek, 18. 11. 2022, med 7.00 in 8.00 uro v šolski jedilnici.  

 

Razpored zajtrka na OŠ Center:

  • ob 7.00 uri pridejo na zajtrk učenci jutranjega varstva in učenci 1. razreda,
  • ob 7.15 uri zajtrkujejo učenci od 2. do 5. razreda,
  • po 7.30 uri pridejo na zajtrk vsi ostali učenci.

 

Vabljeni in dober tek!

 

Erika Medvešek,

organizatorica šolske prehrane

(Skupno 98 obiskov, današnjih obiskov 1)