Na OŠ Center smo se letos prvič pridružili vseslovenskem projektu Trajnostna mobilnost v vrtcih in OŠ – Gremo peš s kokoško Rozi. Projekt spodbuja otroke, da v šolo prihajajo na trajnostne načine (peš, s kolesom, s skirojem, z javnim prevoznim sredstvom, …). S tem bi prispevali k zmanjšanju motornega prometa, onesnaževanju zraka v okolici šole in izboljšali prometno varnost ter hkrati spodbujali gibanje in zdravje otrok. V projektu je sodelovalo 448 učencev, 20 oddelkov in 20 učiteljev ter 3 koordinatorke Anka Zupančič, Mojca Saje in Bernarda Tomažič.

Aktivnosti projekta so na zanimiv in igriv način vpeljevale elemente trajnostne mobilnosti v vsakodnevne potovalne navade učencev in jih vzgajale o pomenu varne mobilnosti. Številne aktivnosti so potekale skozi celo šolsko leto, v mesecu maju pa je na šoli potekalo tedensko beleženje prihodov učencev v šolo. Skupaj z učitelji in ob podpori staršev smo se trudili vsak dan v šolo prihajati na trajnostni način, ravno tako iz šole domov ter se čim več gibati tudi v popoldanskem času.

Vsak dan so izpolnjevali potovalne dnevnike in na razredni plakat zabeležili, koliko učencev je v šolo prišlo po načelih trajnostne mobilnosti. Rezultate smo zabeležili tudi na skupen šolski transparent v kotičku zdrave šole pri vhodu v šolo. Naše trajnostne prihode v šolo smo v tednu beleženja podatkov izboljšali za približno 20%. Že drugi dan beleženja je 98% učencev prišlo v šolo na trajnostni način, zato je naša kokoška Rozi osvojila zlato medaljo.

Učenci so se za svoje prihode v šolo zelo trudili. Za trajnostne prihode so bili nagrajeni z ustreznimi igralnimi kartami, s katerimi so se kasneje igrali v različnih igrah, prilagojeni starostni stopnji. Opravili smo tudi naknadno anketo, s katero smo opazili povečano število prihodov na trajnostni način v primerjavi s prihodi pred izvedbo projekta.

Poleg spodbujanja k trajnostni mobilnosti, smo skozi celo leto opozarjali še na VARNO pot in skupaj pregledali nevarne odseke naših šolskih poti.

Koordinatorke projekta
Anka, Mojca in Bernarda

Foto utrinki

(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)