V šolskem letu 2020/2021, se je  naša šola pridružila tretji izvedbi projekta »Trajnostna mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah.« V projektu sodeluje 448 učencev, 20 oddelkov in 20 učiteljev ter 3 koordinatorice.

V ta namen bo na šoli, od torka, 11. 5. do torka 18. 5. 2021, potekalo tedensko beleženje prihodov učencev v šolo na način trajnostne mobilnosti, oziroma tako imenovana tedenska aktivnost  »Gremo peš, s kokoško Rozi!«

Skupaj z učitelji in ob podpori staršev se bomo trudili vsak dan v šolo prihajati na trajnostni način, ravno tako iz šole domov ter se na tak način gibali tudi v popoldanskem času. Za trajnostne prihode bodo učenci nagrajeni z ustreznimi igralnimi kartami, ki jih bodo ob koncu tedna uporabili v različnih igrah, prilagojenih glede na starostno stopnjo. Vsak dan bomo izpolnjevali potovalne dnevnike in na razredni plakat zabeležili, koliko učencev je v šolo prišlo po načelih trajnostne mobilnosti. Skupne podatke bomo zabeležili na šolski plakat v avli.

Poleg spodbujanja k trajnostni mobilnosti, bomo opozarjali še na VARNO pot v šolo in skupaj pregledali nevarne odseke naših šolskih poti.  Spremljevalne dejavnosti pa že potekajo v šoli.

Trajnostna mobilnost  pomeni možnost premikanja na enega od razpoložljivih potovalnih načinov, ki imajo majhen negativen vpliv na okolje, kot so hojakolesarjenjejavni potniški prometodgovorna uporaba avtomobila in uporaba okolju prijaznih vozil.

Cilj trajnostne mobilnosti je zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse, pri čemer je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije ter na spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov.

 Učitelji se zavedamo;

  • Samostojen otrok je ponos vsakega starša.
  • Otroci, ki se gibljejo so bolj uspešni.
  • Pot v šolo je lahko zabavna in sproščujoča.
  • S hojo in kolesarjenjem zmanjšujemo prometnih pritisk v okolici šole, izboljšujemo prometno varnost otrok in manj onesnažujemo okolje.

Zato bomo učence spodbujali k trajnostnim prihodom v šolo tudi s svojim zgledom.

Starši, pa spodbujajte otroke k aktivnemu prihodu v šolo in na popoldanske dejavnosti. Vzgajajte z zgledom, spremljajte otroke v šolo, in se odpravite po opravki na trajnostni način.

Z željo po spremembi potovalnih navad učencev, po spodbujanju gibanja otrok in krepitvi zdravja ter s potrebo po zmanjšanju motoriziranega prometa v okolici šol in s tem tudi zmanjšanju okoljskih obremenitev, vsi izvajalci projekta upamo, da bomo kar se da uspešni.

GREMO PEŠ!

PROJEKT »TRAJNOSTNA MOBILNOST«: GREMO PEŠ S KOKOŠKO ROZI | OŠ Brezovica pri LjubljaniS KOKOŠKO ROZI

 

 

 

 

 

 

 

 

Koordinatorice projekta: Anka Zupančič, Mojca Saje in Bernarda Tomažič

 

 

(Skupno 91 obiskov, današnjih obiskov 1)