Si lahko predstavljate, da voda pokriva kar približno tri četrtine Zemljine površine? Ravno zato Zemljo imenujemo modri planet. Največ je slane vode, saj jo je v morjih in oceanih kar 97%. Samo 3% pa je sladke vode v potokih, rekah, jezerih, zmrznjene v ledenikih ter v podtalnici. Pitna vode predstavlja manj kot en odstotek celotne količine vode na svetu.

Zaloge pitne vode se zmanjšujejo in vsi vemo, da brez vode ni življenja. Brez hrane lahko preživimo približno 30 dni, brez vode pa le tri dni.

Poraba pitne vode se hitro povečuje zaradi naraščanja števila prebivalstva. Kozarec čiste vode je za milijone otrok po svetu razkošje. Že danes je veliko držav na svetu, kjer prebivalci trpijo zaradi pomanjkanja pitne vode. Po Unicefovih podatkih po svetu vsak dan umre več kot 1000 otrok zaradi onesnažene vode. Napovedi o vedno večjem pomanjkanju  pa so črnoglede. V Sloveniji imamo zaenkrat še veliko srečo, da lahko še vedno pijemo vodo iz pipe in da je le-te še dovolj. Ampak koliko časa bo še tako?

Zato je potrebno z vodo varčevati. Pri tem lahko sami storimo marsikaj. Ukrepov za varčevanje je veliko in vsi se pričnejo pri nas samih. Z vodo je potrebno varčevati vsak dan, ker vsaka kapljica šteje.

In kako lahko varčujete otroci in mladi? Ko si umivate zobe, vodo zaprite in uporabite  lonček. Namesto da se kopate, se raje tuširajte. Pri miljenju rok ali telesa vodo vmes zaprite.  Ne vzemite novega kozarca vsakič, ko začutite žejo, uporabljajte enega skozi ves dan, tako bo manj pomivanja. Oblačila dajte prat, ko so dejansko umazana in ne po enem nošenju. Dobro zaprite pipe, da iz njih ne bo kapljala voda. Zberite deževnico za zalivanje rož in vrtnin. Morda jo bo dovolj tudi za pranje avtomobila.

In ne pozabite, da je pitje vode iz pipe bolj zdravo in do okolja prijaznejše kot voda iz plastenke.

Veste dovolj razlogov, da z varčevanjem začnete že danes?

Pripravila: Manca Pezelj Berger

Povzeto po spletnih straneh v povezavi z vodo in varčevanjem z vodo.

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)