V sredo, 15. 5. 2019, se je 30 zlatih bralcev naše šole, ki so si ta laskavi naziv pridobili, ker so vseh 9 let šolanja opravili bralno značko, udeležilo zaključne prireditve v organizaciji Društva prijateljev mladine Mojca v Kulturnem centru Janeza Trdine. V polni dvorani so se priključili zlatim bralcem iz osmih dolenjskih občin iz kar 17-ih osnovnih šol.

V izredno zabavni in poučni glasbeni predstavi sta nas s klasično poezijo Prešerna, Aškerca, Župančiča in še nekaterih slovenskih pesnikov v moderni čas popeljala znani raper Trkaj in dr. Igor Saksida, redni profesor za slovensko književnost na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Navdušila sta nas s poezijo v raperski preobleki, saj sta jo posodobila tako vsebinsko kot interpretativno.

V nadaljevanju so nas v svet klasične in moderne glasbe popeljali instrumentalisti Glasbene šole Marjana Kozine, ob zaključku prireditve pa so zlati bralci prejeli pesniško zbirko Borisa A. Novaka Oblike neba z ilustracijami Marjana Mančka.

Ob koncu pa še nekaj razmišljanj in vtisov zlatih bralcev:

– S knjigo obiščeš in spoznaš tisoč svetov, brez nje pa le enega samega.

– Prireditev mi je bila zelo všeč, saj je združila klasiko in moderen rap. Bralno značko sem rad opravljal, saj sem se ob branju lahko vživel v zgodbe in pesmi.

– Mislim, da je pomembno, da beremo, ker s tem širimo besedni zaklad.

– Bralna značka nam je dala priložnost, da so nas vseh devet let spremljale knjige, vedno posebne in vedno različne.

– Že devet let bralne značke in še posebna prireditev! Kakšna čast je prejeti naziv »zlati bralec«! Res dober občutek.

– Modrosti sveta so shranjene v knjigah in ravno na to nas opominja bralna značka.

– Prireditev je bila zelo pestra. Všeč mi je bilo, da sta sodelovala profesor slovenščine  in aktualni raper, ki sta nam poezijo predstavila na drugačen način.

– Prireditev mi je bila zelo všeč, saj je bil glasbeni program pester. Igor in Trkaj sta  sodelovala z gledalci in morali smo se domisliti besed, ki jih je Trkaj vključil v svoj  »free style« rap.

– Biti zlati bralec je občutek ponosa. Vsakemu naj bo to cilj!

– Knjiga je pot v pestro domišljijo, bralna značka je vodič na tej poti.

– Vesela sem, da sem vseh devet let opravila bralno značko. Mislim, da sem s tem  pridobila ogromno znanja, besednega zaklada in kvalitetno preživela nekaj svojega časa.

– Eden od mojih malih ciljev je sedaj, ko sem zlata bralka, dosežen.

– Na prireditvi so lepo povezali poezijo in rap. Najbolj mi je bila všeč priredba  Župančičeve pesmi Žebljarska.

 

 

 

 

 

(Skupno 168 obiskov, današnjih obiskov 1)