Živio! Sofija tukaj. Danes se bomo sprehodili po ekokotičkih Novega mesta, tako kot smo se mi, šestošolci, pri pouku gospodinjstva v sklopu teme Moj odnos do okolja.

Ste že kdaj slišali za e-cikliraj? To je koš v križišču Seidlove ceste in Novega trga, v katerega damo stare elektronske naprave, zraven pa je postavljen še majhen koš za stare baterije.

Od 17. 9. do 23. 9.  se je v Novem mestu odvijal Park(ing) teden. Gre za vse svetovno gibanje, katerega namen je, da se za en dan zasede parkirno mesto in se ga nameni drugim dejavnostim.  Na ta način se opozori na prostor, ki ga v mestih zasedajo parkirišča, predlaga alternativno rabo tega prostora in nas spomni na nujnost boljšega odnosa do okolja. Društvo Est=etika je skupaj z občino Novo mesto pridobilo projekt na razpisu Ministrstva za prostor. V letošnjem letu so za cel teden zasedli štiri parkirna mesta na križišču Rozmanove ulice z Novim trgom. Tam smo se lahko družili, prebrali kakšno dobro knjigo ali pa se s kom pogovorili – treba si je vzeti čas za ljudi, ki so nam pri srcu.

Naslednja ekotočka je Skriti park v KS Center, v katerem si lahko vzamemo čas zase in svoje prijatelje ter se odklopimo od mestnega vrveža. Le poiščite ga in si malo odpočijte! A ne boste obupali, vam povem, da je treba iti po Vrhovčevi ulici.

Ob pogledu na tržnico se lahko povprašamo o lokalni samooskrbi. Katero zelenjavo kupujete – tisto, ki prepotuje ogromno kilometrov, ali domačo?

V jedru Novega mesta imamo Reciklarno. To je trgovina, v katero lahko prinesemo stvari, ki jih ne potrebujemo več, namesto da bi pristale na smetišču. Tam jih uredijo, popravijo in za simbolično ceno prodajo.

Na Novem trgu se lahko ustavite ob zelenih kolesih ter spoznate GoNM. Na več postajališčih v Novem mestu so parkirana kolesa, s katerimi se lahko odpeljemo, kamor želimo,  in jih kasneje tam pustimo. To je veliko bolj ekološko kot vožnja z avtom.

Po ekokotičkih Novega mesta smo se sprehodili v tednu mobilnosti, kar pomeni, da čim manj uporabljamo avto in več hodimo peš, se vozimo s kolesom ali pa z javnim prevozom. V petek, 21. 9., pa je bil dan brez avtomobila.

Lepše bomo mi skrbeli za naravo, lepše bo ona za nas.

Sofija Brkič Strman, 6. c

Foto album

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)