V petek, 6. 10., se je v šolski telovadnici predstavilo vseh šest šol, povezanih v projektu Erasmus+. Učenci in učitelji iz Italije, Romunije, Latvije, Poljske in Turčije so svoje izkušnje izmenjali z izkušnjami naših učencev in mentorjev. Gostom smo pokazali delček Slovenije, Dolenjske, predvsem pa naše mesto, ki ga je gost zaključne prireditve podžupan MO Novo mesto Boštjan Grobler označil kot najboljše mesto na svetu za otroke. Poudaril je tudi, da je prav, da se povezujemo s svetom in da smo odprti do drugačnih načinov življenja. V tem duhu se razvija tudi celotna regija, ki se aktivno gospodarsko povezuje  s svetom – kar 70% vse proizvodnje gre v izvoz. Zelo je pohvalil tudi vse učence in delavce naše šole ter naše sodelovanje z občino.

Od naših gostov se je poslovila tudi ravnateljica Marta Pavlin. Izrazila je upanje, da bodo vezi, spletene na mnogih srečanjih v vseh sodelujočih državah, ostale in pripomogle k nadaljnji ustvarjalni izmenjavi dobrih praks.

Nato so se nam predstavili učenci. Slišali smo nekaj romunščine, poljščine, latvijščine, turščine in italijanščine. Brez prevoda bi bolj malo razumeli! Romunski deklici sta nam v svojih bogato okrašenih nošah zaplesali, narodni ples sta pokazala tudi deček in deklica ter njuni učiteljici iz Turčije, učenca iz Latvije sta predstavila znamenitosti svoje države, Poljaka sta dodala tudi značilnosti šolskega sistema, dijaka iz italijanskega Neaplja pa sta povedala, kateri stereotipi o Italijanih ne držijo – tisti o špagetih in pici vsak dan je menda res. Zaključili so naši učenci. Najglasnejši aplavz je požela harmonika in ljudska pesem Mi se imamo radi, ki bi jo bilo treba predlagati za svetovno himno!

»Za nami je še en ustvarjalen teden. Verjamemo, da je taka oblika izobraževanja in spoznavanja sveta naložba v znanje, ki bo koristilo tako posamezniku, institucijam, iz katerih prihajamo, kot celotni družbi,« je svoj nagovor zaključila ravnateljica.

Zvečer je bil sprejem za vse sodelujoče in za starše učencev gostiteljev, ki so bili zadovoljni z izkušnjo. Sprehodili so se ob stojnicah s predstavitvami vseh držav. Tudi gostje so bili zadovoljni in prepričano smo, da bodo domov odnesli dober vtis o naši šoli, Novem mestu, Dolenjski in celotni domovini. Večer se je zaključil s plesom.

Učenje se nikoli ne konča – tudi projekt Erasmus+ se bo nadaljeval  z obiskom pri turških prijateljih.

Novinarski krožek

Foto album

***

Posebna zahvala gre podpornikom projekta in donatorjem – Mestni občini Novo mesto, TIC Novo mesto, Sparu, Mladinski knjigi, TPV, Adrii Mobil, Kovinski galanteriji Bregar, Mlinu Košak, Vinom Rus, Pekarni Pečjak in Pekarni Pepe, ki so svojimi prispevki omogočili, da je bil teden z našimi gosti še slajši in še bolj zanimiv.

Prispevek o našem obisku pri županu in video  je za Radio Krka pripravil Miran Klevišar.

Koordinatorka projekta: Mojca Saje

Related Images:

(Skupno 149 obiskov, današnjih obiskov 1)