Dvoletni mednarodni projekt Erasmus+ pod naslovom »Multi-kulturno občutljiva generacija« že od jeseni uspešno poteka na naši šoli. V projektu sodelujejo šole iz šestih držav – Romunija, Poljska, Italija, Latvija, Turčija in Slovenija. Projekt bo potekal 24 mesecev (od 1. 9. 2016 do 31. 8. 2018), predvidene pa so različne dejavnosti na temo predsodkov in stereotipov – verski, vedenjski, narodnostni, okoljski… Tema naše šole so stereotipi o tujih učencih (stereotypes about foreign pupils). K aktivnem sodelovanju v projektu vabimo predvsem učence 7., 8. in 9. razreda, saj je uradni jezik udeležencev angleščina.

V okviru projekta smo do sedaj izvedli že številne dejavnosti, med drugim smo izdelali skupni koledar za leto 2017, oblikovali in izpolnili vprašalnike ter posneli več video posnetkov. Še posebej zanimiva pa so bila seveda druženja na izmenjavah v tujini. Letos smo v okviru projekta tako že obiskali Italijo in Romunijo,  v polnih pripravah pa smo že na obisk Poljske, kamor odpotujemo konec meseca maja.

V naslednjem šolskem letu načrtujemo še obisk Latvije in Turčije, že oktobra pa bomo na vrsti mi, da gostimo tuje partnerje na naši šoli. Obiskalo nas bo osem učiteljev in deset učencev (13 do 15 let) iz Italije, Turčije, Romunije, Latvije in Poljske. Skupaj bomo obravnavali stereotipe in predsodke o tujcih (stereotypes about foreign pupils), zato že pridno pripravljamo različne aktivnosti na to temo. Seveda bomo obiskali tudi lokalne znamenitosti in pokazali gostom lepote naše dežele na izletu po Sloveniji.

GOSTOVANJE TUJIH UČENCEV PRI SLOVENSKIH DRUŽINAH

Izmenjava v Sloveniji bo potekala od 2. do 6. oktobra 2017, v tem času pa bodo učenci iz gostujočih držav nastanjeni pri slovenskih družinah. Učenci gostitelji bodo svojega gosta ta teden spremljali na aktivnostih po programu, starši pa bodo poskrbeli za nastanitev, prevoze in varnost gosta ter njegovo sodelovanje po uradnem programu gostovanja.

Skupaj bomo obravnavali stereotipe in predsodke o tujcih (stereotypes about foreign pupils), zato že pridno pripravljamo različne aktivnosti na to temo. Seveda bomo obiskali tudi lokalne znamenitosti in pokazali našim gostom lepote naše dežele na izletu po Sloveniji.

Vabimo torej predvsem učence 6., 7. in 8. razreda, ki bi želeli v okviru tega projekta en teden v svojem domu gostiti enega tujega učenca, da se o tem pogovorijo s starši in se za več informacij oglasijo pri učiteljici Mojci Saje.

Mojca Saje

koordinatorka projekta

Novo mesto, 12. 5. 2017

Related Images:

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)