V torek, 13. maja 2014 smo učenci, ki sodelujemo pri projektu Comenius, skupaj z učiteljema odpravili na Norveško.

Teden se je začel že zgodaj zjutraj, ko smo se zbrali v Kandiji ter se odpravili proti Ljubljani. Po nekaj urni vožnji smo se znašli na letališču v Benetkah. Let je minil hitro in kot bi trenil smo pristali v Amsterdamu. Med letoma smo si ogledali tudi Italijo in Nizozemsko. Okoli pol šeste ure smo prispeli na našo končno postajo, Kristiansand, kjer so nas pričakale gostiteljske družine.

V sredo smo si ogledali šolo naših gostiteljev Torridal ter se odpravili v tovarno Snøgg, ki izdeluje potrebščine prve pomoči. Še bolj zanimiv pa je bil naslednji dan, ko smo si ogledali Dyreparken, največji skandinavski živalski vrt. Po ogledu so nas gostitelji odpeljali še v nakupovalni center, ki je v primerjavi z našo Qlandio gromozanski. Najbolj okusen pa je bil petek, saj nas je čakal ogled tovarne sladoleda Hennig-Olsen. Seveda nismo ostali praznih želodcev, na izbiro smo namreč imeli obilo sladoledov za degustacijo. V popoldnevu smo se udeležili sprejema v mestni hiši, kjer so nas po podrobni predstavitvi Kristiansanda čakali zanimivi prigrizki. Najverjetneje pa nam bo najbolj v spominu ostal 17. maj, norveški dan državnosti. Udeležili smo se parade pred šolo, nato pa se nas je večina odpravila na mestni trg. Tam se je parada nadaljevala še bolj množično, mestni trg je bil neprehoden. Predstavili so se nam tudi vsi klubi in orkestri Kristiansanda. Zvečer pa se je odvijal tudi tradicionalni tek skozi trg, kjer se je za roke držalo in teklo več kot 10 tisoč ljudi. Večer se je zaključil z veličastnim ognjemetom, za katerega je mesto plačalo kar 112 tisoč kron (14.000 EUR).

Naš zadnji dan smo preživeli pri gostiteljih, nato pa smo se vsi skupaj zbrali na letališču in se odpravili na pot proti Sloveniji. Seveda ne smemo pozabiti vseh zabavnih večerov ob jezeru, zabavah in večerov, ko nas je več spalo pod eno streho.

Na Norveškem smo preživeli čudovit teden in zahvaljujemo se vsem, ki so nam to omogočili, še posebej pa gostiteljskim družinam. Pogrešali bomo vse trenutke, ki smo jih preživeli v njihovi družbi in upamo, da jih bomo lahko še kdaj ponovili.

 

WE <3 NORWAY

Laura, Anže, Lea, Zala in Ema

Related Images:

(Skupno 102 obiskov, današnjih obiskov 1)