KAKO ODGOVORNO RAVNAMO S HRANO

Ob svetovnem dnevu hrane in svetovnem dnevu boja proti revščini smo učence poskušali ozavestiti o odnosu do hrane na šoli. Učenci novinarskega krožka so opravili anonimno anketo o našem odnosu do hrane.

85 učencev od 5. do 9. razreda smo vprašali, kakšen je njihov odnos do hrane.

 Ali poješ hrano, ki si jo naložiš na krožnik?

 Kaj narediš, če ti šolska malica ni všeč?

Ugotovili smo, da se večina učencev obnaša odgovorno, saj pojedo večino hrane, ki si jo izberejo in naložijo na krožnik (60/70,6%), le 7 (8,2%)  učencev izbrane hrane ne poje. Prav tako velika večina (67/78,8%) hrane, ki je ne marajo, ne vzame in tako ostane čista za tiste, ki jim je všeč. Le 18 (21,2%) – a je to še vedno več kot petina učencev – jih malico, za katero vnaprej vedo, da je ne bodo pojedli, vzame in nato zavrže.

Naredili smo tudi projekcijo, ki smo jo nekaj dni predvajali na elektronski oglasni deski ter pri razrednikovih urah ter se z učenci pogovorili o neenakomerni porazdelitvi hrane v svetu. Poudarek smo dali predvsem na položaj naše šole ter ugotovili, da je kljub ozaveščanju na tem področju, odnos do hrane še vedno neprimeren. V sredo, 15. 10. 2014, smo v šolski kuhinji izmerili, da smo V TEM DNEVU odvrgli 53 kg hrane in otroke opozorili, da toliko tehta povprečen učenec osmega razreda. Podatek smo podkrepili tudi s fotografijami odvržene hrane v šolski kuhinji. Otroke smo povprašali, koliko otrok bi lahko nasitili s to količino hrane ter ali znajo izračunati, koliko hrane na šoli odvržemo v enem mesecu.

Related Images:

(Skupno 108 obiskov, današnjih obiskov 1)