Šola v naravi

V deželi Petra Klepca

OSILNICA, 13. 2. 2023—17. 2. 2023 – Sedmošolci smo tretji teden februarja preživeli v šoli v naravi v Osilnici. Naravo, geografijo in zgodovino pokrajine smo v spremstvu učiteljev in inštruktorjev spoznavali praktično, poleg tega pa smo skrbeli za kondicijo, se učili samostojnosti in dela v skupinah ter se pri tem tudi družili in zabavali.

V ponedeljek, 13. 2. 2023, smo se učenci sedmega razreda odpravili v šolo v naravi. Šli smo v Osilnico. V ponedeljek smo se že zgodaj odpravili iz Novega mesta. Šli smo z avtobusom, zato je bila vožnja hrupna, vendar vseeno zabavna. Peljali smo se približno dve uri in pol. Ob prihodu smo najprej izvedeli nekaj pravil in se nastanili v sobah. Nekatere sobe so bile precej majhne, a nam je bilo vseeno, saj smo v njih preživeli malo časa. Ko smo se nastanili, smo imeli kosilo in se že prvi dan odpravili na triurni pohod. Bil je kar zabaven, čeprav se nam proti koncu ni več dalo hoditi. Predvsem pa je bilo poučno, saj smo imeli vmes postanke z razlago, ogledali smo si celo mrhovišče, saj smo se gibali na območju medveda. Ko smo se vrnili v dom, smo se zbrali v skupnem prostoru, kjer smo se družili, spoznavali in zabavali. Vsaka soba si je izbrala svoje ime, narisali pa smo tudi logotipe, ki smo jih prilepili na vrata sob. Izbrati smo morali tudi dogodek, ki se je zgodil eni izmed sostanovalk. Ko smo se spet vsi zbrali, smo predstavili svojo sobo z imenom in znakom. Ostali so morali ugotoviti tudi, komu izmed nas se je zgodil ta nenavaden dogodek. Postavljali so nam vprašanja in po naših odgovorih sklepali, komu se je to zgodilo. Ob desetih zvečer smo odšli spat.

Vsako jutro smo se zbujali ob pol osmih, se oblekli in odšli na telovadbo, potem pa smo se uredili in šli na zajtrk. Tako smo začeli vsako jutro. Po zajtrku smo imeli dejavnosti po oddelkih. Najprej smo šli na plezanje in lokostrelstvo. Dekleta smo prvo streljale z lokom, fantje pa so plezali. Lokostrelstva nas je učil inštruktor Denis, ki je po poklicu vojak. Bilo je precej zabavno. Potem smo skupini zamenjali. Čeprav je bila plezalna stena precej visoka, smo se opogumile in poskusile. Tam nas je vodil ekstremni športnik Klemen. Naslednja delavnica, ki jo je vodil inštruktor Rok, je bila v gozdu. Spoznavali smo gozdne živali in tudi gozd sam. Zadnja delavnica v torek pa je bila floristika, ki jo je vodila inštruktorica Magi. Spoznali smo zdravilne rože in njihovo uporabo. Torkov družabni večer pa je bil valentinovo obarvan. Po večerji smo se razdelili v skupine in se zbrali v družabnem prostoru, kjer smo dobili papirnate srčke. Vsak je podpisal svoj srček in ga vrgel v vrečo. Vsak je izžrebal eno srce in nanj napisal pet dobrih stvari o osebi, ki je bila napisana na srčku. Potem smo srca oddali in jih pozneje prebrali po parih. Potem smo imeli čas, da se pripravimo na spanje, pogovorimo in zaspimo.

V sredo je bila prva dejavnost učenje prve pomoči, ki jo je vodil Denis. Naučili smo se oživljati in poškodovano osebo postaviti v položaj za nezavestnega, ravno takrat pa smo izvedeli tudi, da se je eden od naših inštruktorjev prejšnji večer poškodoval. Druga delavnica je bila analiza vode iz reke Čabranke. Spoznavali smo rečno okolico, čistost vode in živa bitja, ki živijo v reki. Naslednja in zadnja delavnica tega dne je bilo preživetje v naravi, ki jo je vodil Rok. Šli smo v gozd, kjer smo gradili bivak, kurili ogenj in se predvsem zelo zabavali. Ko smo se vrnili, smo imeli nekaj prostega časa za namizni tenis, namizni nogomet, odbojko in nogomet. Po odmoru pa smo imeli zelo zanimivo predstavitev o medvedih. Potem smo še povečerjali in se zbrali na družabnem večeru, na katerem smo spoznali Petra Klepca. Bilo je zabavno, saj so ob branju nekateri še igrali. Sledile so še igre krava vodnica, vožnja s kočijo.

V četrtek smo imeli obmejni sprehod, na katerem smo izvedeli nekaj o schengenski meji, Kolpi in Čabranki. Druga delavnica je bil vojaški poligon, na katerem smo se morali plaziti, prenašati uteži, skakati, metati bombo v obroč, nesti osebo in teči slalom. Nazadnje smo imeli še igre Petra Klepca, pri katerih smo se učenci razdelili v tri skupine in tekmovali med seboj. Imeli smo tri postaje. Prva je bila hoja z velikanskimi smučmi, na katerih smo imeli vsi v vezi zataknjene noge in smo se morali premikati zelo usklajeno, drugo je bilo premikanje enega člana z vrvmi, medtem ko je on stal na leseni črki A, tretja postaja pa je bilo premikanje škatel in desk, ne da bi kdo smel pasti z deske. Ko smo opravili vse naloge, smo se vrnili v družabni prostor in imeli predstavitev o Osilnici. Sledila je večerja in zabava. Bilo je zelo zabavno, glasno in razburljivo. Utrujeni smo odšli spat.

V petek smo dan začeli brez telovadbe, saj smo pakirali in pozajtrkovali. Po zajtrku smo imeli orientacijski tek. Morali smo najti deset točk z vprašanji in nanje odgovoriti. Naša skupina je začela prva, na cilj pa prišla tretja. Ko so se vrnile vse skupine, smo kosili in se počasi odpravili domov. Vožnja nazaj je minila hitreje. Pričakali so nas starši in tako se je končala naša dogodivščina.

Meni je bila šola v naravi všeč. Bila je poučna. Izvedela sem recimo, da so lenivci vrsta medveda in da medvedi slabo vidijo. Bila je lepa izkušnja, ki bi jo priporočila vsem.

Špela A. P., 7. a

Foto album

Related Images:

(Skupno 161 obiskov, današnjih obiskov 1)