Kmalu bo čas za praznovanje, zato smo se odločili, da bomo v okviru dneva dejavnosti priredili  tradicionalne novoletne delavnice, namenjene ustvarjanju izdelkov za bazar, ki bo v šolski telovadnici v torek, 10. 12. 2019.  Učenci smo se razdelili v več skupin. Za vsak razred je bilo na voljo pet delavnic. Učenci so prišli v ponedeljek, 2. 12. 2019, v šolo opremljeni z različnimi materiali in pripravljeni na pet ur ustvarjanja. Prvo šolsko uro so učitelji svojo delavnico predstavili, razložili so potek dela in namen. Obiskali sva vse učilnice in zbrali nekaj mnenj učiteljev, vodij delavnic, in učencev. Slike si oglejte v foto-galeriji

Začeli sva pri izdelovalcih nitastih kroglic za novoletno jelko. Učenci so vodne balončke (napolnjene samo z zrakom!) ovili s tanko volno, nanesli lepilo, jih posušili na radiatorju, počili balonček in – okrasek je bil narejen.

Laura, 9. r.: Delo je zanimivo, interesantno. Malo je težko, ker nitka noče ubogati in ostati na svojem mestu. Ampak vse se da, če se hoče.

Pri ge. Bahorič, učiteljici matematike, so izdelovali geometrijske okraske za novoletno smreko. Uporabili so lesene palčke in jih povezali s belim lepilnim trakom. Na koncu so te 3D okraske še prebarvali.

Matija, 6. r.: Dobro in zanimivo. Nekaj se naučimo in izboljšamo svoje ročne spretnosti.

Ga. Bahorič: V redu je. Učenci so pridi, zato sem zadovoljna.

V gospodinjski učilnici so pekli piškote. Iz pečic so zadišale kokosove kroglice, rožice z marmelado in cimetove zvezdice. Ko so se ohladile, so jih v ličnih steklenih kozarčkih pripravili za bazar.

Ella  in Anja, 8. r.: Piškote pečemo v velikih količinah, zato je postalo delo dolgočasno in naporno.

V matematični učilnici so iz starih koledarjev nastajale darilne vrečke.

Otilija, 8. r.: Najprej smo načrtali mrežo, nato jo izrezali, zgibali in zlepili ter dodali ročaje iz barvnih vrvic. Potem smo vrečke okrasili s kolažem. Vsak je naredil pet darilnih vrečk. Tiste s prazničnimi motivi bomo dali na bazar.

V dveh delavnicah so učenci izdelovali okrasne venčke: v eni iz lesa, smrekovih vejic in okraskov, v drugi pa so imeli za osnovo stiropor, ki so ga pobarvali, oblepili z vejicami in okrasili.

Tine, 6. r.: Bilo mi je všeč in med delom smo se zabavali

Pri ge. Tomažič so se pripravljali na dekoriranje daril. Predlagajo izdelavo darilnih škatlic.

Sofija, 7. r.: Darilne škatlice raznih oblik izdelujemo iz kartona, lepenke in starih koledarjev. Okrasili jih bomo s pisanimi darilnimi trakovi. V vsako škatlico bomo skrili presenečenje. Na bazarju bo priporočeni znesek 1 evro.

Učenec, 7. r.: Všeč mi je, čeprav se s rahlo mučimo, saj škatlica ni enaka škatlici.

V delavnici ga. Sečnjak in Piletič se je talilo, topilo, kuhalo, dodajalo, mešalo, vlivalo in krasilo – v steklenih kozarčkih so nastale privlačne svečke. Večini sodelujočih učencev je bilo všeč, ker je bilo zanimivo in vzdušje je bilo dobro.

Sveče iz naravnega čebeljega voska so izdelovali pri g. Andrejčiču. Vosek so talili in ga vlivali v modele. Proti koncu dneva pa so zgibali izdelke iz papirja.

Luka, 7. r.: Res je zanimivo. Pridno delamo in se imamo fino. Učitelj še ni zgubil živcev!

Decembra sanjamo o lepšem letu. Da se bo to uresničilo, moramo sanje ujeti. K temu bodo pripomogli lovilci sanj.

Ga. Pincolič: Od otrok si želim malo več ročne spretnosti, sicer pa je super.

Pri ge. Barbo so letos vezli voščilnice devetošolci. Vsako leto dodajo nove vzorce.

Erazem, 9. r.: Ta delavnica je zelo dobra. Šivamo z ljubeznijo – to je pogoj, da nastanejo res lepe voščilnice.

V računalnici so pripravljali naslovnice za voščilnice. Izbor najlepših bo namenjen za podaritev.

Mnenje učencev in g. Kopača: Delo je prijetno, saj so učenci zelo pridni, čeprav so po treh urah že utrujeni.

Pri ge. Marolt so ob prijetni glasbi pridno delali nakit.

Najbolj pozitivni so bili učenci 6. r., ki so na barvni papir pisali pozitivne misli. Za marsikoga je december težak mesec, zato nam bo nekaj optimizma zagotovo prišlo prav. Prvo uro so se pridružili skupini ge. Rangus, ki je imela v gosteh profesorici in dijaka iz Nove Gorice. Najprej so izvedeli nekaj zanimivosti o znamenitem Stanislavu Škrabcu, nato pa so izdelovali knjižne kazalke, ki so primerno darilo za vse knjižne molje.

V likovni delavnici so iz gline oblikovali keramične obeske za ključe na temo OŠ Center.

Črt, 9. r.: Dobro je in zabavno, moraš pa biti natančen in imeti ročne spretnosti.

Menda so dimnikarji, štiriperesne deteljice in pujski simboli sreče in izobilja. Kar 100 srečnih pujskov so izdelali v delavnici g. Graha.

Manca, 7. r.: Zelo se zabavamo in se smejemo skupaj z učiteljem. Vmes gledamo, kako na rogli sneži. Zadišalo je po počitnicah! Prašički se redijo iz Fimo mase. So različnih veselih mavričnih barv – tako kot počitnice!!!

Celo dopoldne so nastajali lepi izdelki, ki jih bodo razstavljeni na šolskem bazarju. Učenci so ugotavljali, da je treba v prav vsak izdelek vložiti veliko truda in da ni enostavno pri tem vztrajati pet šolskih ur. Nova organizacija skupin, vezanih na razrede, se jim je zdela zanimiva, nekaterim pa je bilo žal za bolj »mešanimi« skupinami, na katerih so lahko spoznali učence iz več razredov.

Upamo, da bomo s svojimi izdelki in prostovoljnimi prispevki mnogim polepšali vstop v novo leto.

Lucija Juvančič in Luna Gorenc, 9. a, Manca Vidic, 7. c, Sofija Brkič Strman, 7. c

Foto galerija

(Skupno 228 obiskov, današnjih obiskov 1)