16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO. Vsako leto na ta dan v več kot 150 državah praznujemo SVETOVNI DAN HRANE. Letošnja tema svetovnega tega dneva je bila »Naša dejanja so naša prihodnost« in se je osredotočala na spreminjanje razmer za pridelavo hrane, na pomen zdravega prehranjevanja ter na svet brez lakote.

Predvsem v zadnjih desetletjih so se prehranjevalne navade zelo spremenile. Nezdravo oziroma neprimerno prehranjevanje in sedeč način življenja sta povzročila naraščanje prekomerne hranjenosti in debelosti ne samo v razvitih državah, temveč tudi v manj razvitih državah z nizkim dohodkom, kjer se sicer srečujejo predvsem z lakoto. Dokazano je, da sodijo dejavniki nezdravega življenjskega sloga med ključne v procesih nastanka, napredovanja in povečanja zapletov pri najpogostejših kroničnih nenalezljivih boleznih, kot so bolezni srca in ožilja in podobno. Danes je kljub izobilju še vedno več kot 800 milijonov ljudi kronično podhranjenih, na drugi strani pa je več kot 670 milijonov odraslih, 120 milijonov deklic in dečkov od 5. do 19. leta in več kot 40 milijonov otrok mlajših od 5 let prekomerno hranjenih.

V sredo, 16. 10. 2019, nas je ob prihodu v šolo pričakal zdrav zajtrk. Kuharice so pripravile različne vrste kruha in sadja, med, marmelado, surovo maslo, jogurt, mlečni riž, proseno kašo, sirni in tunin namaz, kosmiče, mleko … K zajtrku so najprej prišli učenci jutranjega varstva, med 7.30 in 8. uro pa so jim sledili starejši učenci in učitelji. Ena od kuharic je povedala, da učenci najraje posegajo po jogurtu in kosmičih.

Maruša Brecelj, organizatorka šolske prehrane, je bila zadovoljna z s obiskom učencev in delavcev šole: »Slovenija je ena izmed redkih držav, ki ima v šolah organiziran sistem prehrane otrok in mladostnikov. Te vsebine so vključene tudi v učne načrte več šolskih predmetov. Namen vsega tega in te akcije je vzpodbuditi zdrav način življenja. Prepričani smo, da bomo z vztrajnim strokovnim delom vseh delavcev naše šole izobrazili mlade in jim privzgojili odgovornost za lastno zdravje.«

Slike si oglejte v fotogaleriji.

 

Otilija Mežan in Karin Zupančič, 8. b

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)