Pred počitnicami so ob šoli že rasli zidarski odri, ki so obetali večja obnovitvena dela. 2. septembra so bila dela zaključena in šolsko dvorišče počiščeno. V dveh poletnih mesecih so delavci prebarvali fasado. Strokovnjaki so opravili pregled plasti na fasadi in ugotovili, da je bila šola ob otvoritvi pred 90 leti bela – taka, kot je sedaj. Dobili smo tudi nove, širše zunanje okenske police, prenovljeni so štirje vhodi v šolo in prebarvali so kovinske rešetke na kletnih oknih.

Slike si oglejte v galeriji.

Še bolj presenečeni pa smo bili v kuhinji in jedilnici. Kuhinja je po več kot štirih desetletjih doživela prvo večjo prenovo. Velika jedilnica je povezana z manjšima, bolje je speljan tudi »promet« mimo delilnega pulta do miz in pulta, kjer se odlagajo krožniki in jedilni pribor.

Oglejte si tudi video prispevek televizijske hiše Vaš kanal.

Zdi se, da so vse spremembe že postale del našega vsakdana, kar je dokaz, kako potrebne so bile. Z novinarskim krožkom smo se ob koncu prvega tedna pouka sprehodili po naši prenovljeni šoli in povprašali učence in učitelje predmetne stopnje, kakšna se jim zdi. Mnenja so bila različna – od zelo pohvalnih do bolj kritičnih:

– Šola ima veselo novo podobo.

– Zelo lepo je. Bolj in bolje urejeno kot prej.

– Prenova mi ni všeč. Morda bi bilo lepše v toplejših barvah.

– V jedilnici je treba veliko vijugati in čakati v vrsti. Pričakoval sem krajše vrste.

Učenci so opazili tudi nove okenske police. Najbolj pa so jim všeč prenovljeni vhodi v šolo in stopnice.

Zaželeli so si, da bi s prenovo nadaljevali. Najprej bi morala biti na vrsti stranišča in športni garderobi. Za stavbo, ki šteje že 90 let, je treba nenehno skrbeti.

Letos praznujemo 90 let šolske stavbe, ki je najstarejša osnovna šola v MO Novo mesto. Z izjemnimi uspehi na učnem, športnem in kulturno-umetniškem področju dokazujemo, da zidovom vdihnemo življenje in jim zvišamo vrednost ljudje – učenci, delavci šole, starši ter drugi podporniki našega dela in napredka.

Spraševale in zapisale: Sofija Brkič Strman, Otilija Mežan, Luna Gorenc, Lucija Juvančič

(Skupno 288 obiskov, današnjih obiskov 1)