Foto: Radio Krka, M.K.

V sredo, 13. 3. 2019, so šli učenci 9. razreda na Popslastice, ki jih že osem let prireja Knjižnica Mirana Jarca. V Trdinovo sobo povabijo mlajše uspešneže z različnih področij – skupna jim  je strast do njihovega dela. Spoznavanje poti do uspeha je še posebno dobrodošlo v času, ko se je treba odločiti za nadaljevanje šolanja in za poklic.

Tokrat se je z moderatorko pogovarjal svetovno znani DJ Uroš Umek, poznan kot DJ Umek, ki se že 25 let ustvarja elektronsko glasbo. Začel je pri 13 letih, pri 17 pa se je že odločil za profesionalno kariero. Starše je zelo skrbelo, vendar je v prvem letu dokazal, da je pripravljen trdo delati in da se je zmožen s svojim delom tudi preživljati. Kljub temu se mu šola zdi zelo pomembna in ne priporoča, da bi se mladi množično podali po njegovi poti. Samostojna in uspešna kariera zahteva popolno predanost, vztrajnost, vrhunsko motiviranost ter osredotočenost – uspejo pa le nekateri. Želel bi si, da bi bile šole bolj pozorne na vse vrste talentov. Svoje izkušnje predaja mlajšim, saj vodi tečaj in jim pomaga do uspeha. Povedal je, da je Slovenija premajhna za profesionalnega glasbenika te zvrsti, treba je iti v tujino.

Njegovo delo je »ustvarjanje zvokov« in produciranje. Čeprav ne zna igrati nobenega inštrumenta in ni hodil h glasbeni teoriji, je strokovnjak na svojem glasbenem področju. Govoril je tudi o družbenih omrežjih, ki jih doživlja kot nujno zlo, ki posega v njegovo zasebnost in odvrača pozornost od tega, kar res rad dela in v čemer je dober. Mlade je posvaril pred drogami, ki jih je šov biznis poln, ker zdrav  lahko dlje in bolje delaš.

Novinarski krožek

 

 

(Skupno 118 obiskov, današnjih obiskov 1)