Slike pustnih mask

V torek, 5. 3. 2019, so se v šolski telovadnici zbrale pustne šeme. Najprej so zaplesale mlajše, proti koncu dopoldneva pa še starejše. Mestni razglaševalec in bobnar je postavil pet vprašanj, s katerimi je preveril poznavanje slovenskih ljudskih običajev. Ali bi si vi zaslužili vseh pet bonbonov? Preverimo: Kako se določi datum pusta? Kaj se začne dan po pustu? Katere ljudske maske poznaš (vsaj dve)? Kakšna je naloga pustnih mask? Kaj preganjajo pustne maske v šoli?

Najprej so se predstavili posamezni oddelki, nato so bile med plesom izbrane najboljše, najbolj izvirne, najlepše izdelane in najbolj opazne pustne maske. Na maškaradi učencev od 1. do 5. razreda so bili izbrani in nagrajeni: ptiček v gnezdu iz prvega razreda, pralni stroj in nakupovalni voziček iz drugega razreda ter Martin Krpan z mesarico in kobilico iz tretjega razreda. Šele ko smo dobro pogledali, smo prepoznali Martina Antona Jakšeta, Nino Podobnik, Piko Ban in Andraža Kirna.

Starejši učenci so odganjanje zime prepustili grozljivim prikaznim: okostnjakom, iztrebljevalcem, hudičem, zombijem, čarovnicam in Frankensteinom. Vmes pa so bili tudi super junaki, filmske osebnosti, Pike Nogavičke, roboti, mačke … Mestni razglaševalec je objavil najboljše: slikar, nakupovalna vrečka, Ilka Štuhec, Tina Maze in labod, še šest mask pa je dobilo tolažilne nagrade. Ko so se sladkali, smo prepoznali Luko Blažiča, Angelo Marjanovikj, Sofijo Brkič Strman, Ašo Slapnik in Niko Grah.

Letos bi si sicer želeli, da bi maske bile s preganjanjem zime (mraza in snega) bolj zaposlene, po drugi strani pa topli dnevi in zvončki na vrtovih pomenijo, da do junija ni več daleč.

 

Podatke sta zbrali Luna Gorenc in Lucija Juvančič, 8. a

 

 

(Skupno 228 obiskov, današnjih obiskov 1)