V četrtek, 7. 2. 209, smo si učenci 9. razreda ogledali dolenjsko opero Deseti brat. Učiteljice slovenščine so povedale, da so jo devetošolce lansko leto lepo sprejeli. Tudi letos ni bilo drugače! Čeprav po predstavi niso prekipevali od navdušenja nad opero, so ji dali priložnost in izrazili občudovanje do pevcev in glasbenikov, ki so dobri dve uri dolgo opero predstavili brez napak.

Nekaj mnenj učencev 9. a:

Operna predstava mi je bila všeč. Bila je prva, ki sem jo videla, in drugačna od vsega, kar sem do sedaj videla na odru KC. Najbolj všeč mi je bil igralec, ki je predstavljal Krjavlja – dobro se je vživel v svojo vlogo. Vlogo Balčka je odpel deček, ki se je izkazal kot pevec in igralec.

Maja

Predstava mi je pustila mešane občutke, saj sem pričakovala več. Težko je bilo slediti nadnapisom – še posebno takrat, ko je hkrati pelo več pevcev. Čeprav so nam zgodbo predstavili že v šoli, sem ji težko sledila. Pevci so bili tudi dobri igralci. Peti so morali sede in v gibanju, kar je še posebno težko. Glasba je bila raznolika – najbolj so nas pritegnile arije. Glasbeniki komorne zasedbe so zapletene in zahtevne harmonije odlično odigrali.

Scena je bila zelo dobra. Čeprav minimalna, je dobro ponazorila različne dogajalne prostore. Kostumi so bili primerni za čas marčne revolucije.

Predstava me ni navdušila, a bi si še kdaj ogledala kakšno opero ali muzikal.

Hana

Pred začetkom opere sem mislil, da bo slaba, ampak po ogledu imama nasprotno mnenje. Občudujem igralce/pevce, ki so se naučili zajetno besedilo. Scenograf je do zadnjega kotička izkoristil majhen oder KC. Komorna glasbena skupina je odlično opravila svoje delo. Bili so tako dobri, da se mi je zdelo, da je glasba predvajana in ne igrana v živo.

V opero bi definitivno še šel.

Matej

Všeč mi je bila večplastna zgodba – tri so se prepletale. Včasih je bilo težko slediti – ko je hkrati več oseb pelo vsaka svoje besedilo na svojo melodijo. Igralska zasedba je bila dobra, a mi je bila pri prvem ogledu te opere bolj všeč. Scena je bila na več nivojih, kar je dodalo dinamičnost.

Manca

Predstava mi ni bila všeč, ker je bila predolga. Luči so bile presvetle in pevci preglasni. Izvirna in zelo zanimivo izvedena pa je bila scenografija. Pevci so svoje vloge odpeli in odigrali brez napake, kar sem lahko preverjal s pomočjo nadnapisov, brez katerih bi zgodbi še teže sledil. Najbolj mi je bil všeč prizor z Zdravljico. Orkester je igral dobro, a meni taka glasba ni všeč, zato je nisem z veseljem poslušal. Publika je kulturno spremljala dogajanje na odru in nastopajoče nagradila z bučnim aplavzom.

V opero ne bi več rad šel.

Nik

Opera Deseti brat mi ni bila všeč, ker sem moral brati nadnapise, da sem kaj razumel. Petje in plesi so mi bili všeč, a sama predstava se mi je zdela predolga.

Rok

Menim, da je bila zgodba zanimiva in roman dobro prestavljen v libreto. Igralsko pevska zasedba je bila vrhunska, komorna zasedba pa tudi. Scena me je v začetku malce begala, potem pa sem se privadil. Menjave dogajalnega prostora so bile zelo gladko izpeljane. Zgodba je bila zanimiva, a bi jo raje videl v dramski odrski obliki.

Borut

Predstava se mi je zdela dolgočasna z izjemo konca, ki je bil zelo nepričakovan in dinamičen.

Nejc

Pevci so se morali naučiti ogromno besedila. Orkester jih je lepo vodil. Predstava je bila malo predolga in včasih preglasna. Dogodki so bili povezani v zgodbo, ki pa me ni ravno pritegnila. Všeč mi je bila scena z ogledali, ki so kazala, kaj se dogaja v ozadju. Kostumi so bili primerni za sredino 19. stoletja.

Ugotovila sem, da mi opera ni všeč, zato si je najbrž ne bom več ogledala.

Zala

Zgodba ni bila dovolj dramatična, čeprav so se v njej prepletale tri teme. Konec je bil tragičen, kar sem pričakoval, a me je vseeno presenetila smrt ene od glavnih oseb. Glasba se je zelo podala k posameznim prizorom. Kostumi so bili primerni času in dogajanju ter so dobro ponazorili razliko med višjim in nižjim slojem družbe. Sceno so zlahka menjavali, kar mi je bilo všeč. Tudi razni efekti, narejeni s sodobno računalniško projekcijo niso manjkali.

Z veseljem bi si ogledal še kakšno opero. Glasen aplavz na koncu je dokaz, da nisem bil edini.

Žiga

 

Novinarski krožek

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)