V torek, 13. 11. 2018, je na naši šoli potekala prireditev, posvečena začetku projekta Rastoča knjiga. Prisostvovali so ji visoki gostje: Gregor Mohorčič, predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Boštjan Grobler, podžupan MO Novo mesto, in Janez Gabrijelčič, oče Rastoče knjige. Obiskal nas je tudi akademik Miha Japelj, častni občan Novega mesta. Nastopali so pevci otroškega pevskega zbora, inštrumentalistki in člani dramskega krožka, ki so s svojimi nastopi lepo predstavili, da je rastoča knjiga branje in razmišljanje ter udejanjanje idej, kako izboljšati naše sobivanje. Eden od ciljev rastoče knjige je tudi povezovanje vseh sodelujočih na šoli, v krajevnih skupnostih, v občini, regiji in v državi. Želja po branju in literarnem ustvarjanju je ena od vrednot, učenci od 1. do 5. razreda  pa so predstavili še prijateljstvo, življenje, sočutje, zdravje, varovanje okolja …

Učence in goste je najprej nagovorila naša ravnateljica: »Učenci naše šole ste pridni bralci, kar nam vsako leto dokazujejo številke ob koncu Bralne značke in kar nam je letos pokazal teden skupnega branja, ki smo se mu pridružili tudi vsi zaposleni na šoli. Z Rastočo knjigo bomo to uspešno pot k odličnosti nadaljevali in razširili. Poleg branja bomo spodbujali tudi ustvarjanje. Kdor knjigo prebere, zlat cekin pobere. Kdor knjigo napiše, cekine raztrosi. Pisanje nas bo spodbudilo in nam postreglo z dobrimi obeti za doseganje in preseganje zastavljenih ciljev. Vi, dragi učenci, s svojim delom že danes dokazujete, da ustvarjalni zagon Novega mesta ne bo usahnil.«

Našo šolo in učence sta v svojih nagovorih pohvalila tudi  g. Grobler in g. Gabrijelčič, ki je še posebno poudaril, de je treba vrednote poznati, sprejeti in jih vgraditi v vsakdan. Nato sta se nam s svojima pesmima predstavili Zala in Neža Ilovar. Verz »… lepo je postati ob okljuku reke Krke …« iz Zaline pesmi je tudi prvi list naše Rastoče knjige, njuna pesniška zbirka Tako misli cvetijo pa temelj za nadaljnje ustvarjanje.

Ob koncu prireditve je bilo simbolno odkritje obeležja Deklica z rastočo knjigo, ki krasi prvo nadstropje naše šole. G. Mohorčič nam je v svojem govoru položil na srce, da sposobnost in ustvarjalnost  prideta do pravega izraza, če jima dodamo delavnost.

Deklica z rastočo knjigo nam je na začetku leta zaželela: »Naj bo leto 2018 polno miroljubnega, ustvarjalnega, pozitivnega sodelovanja!« Letošnje je, naj bodo taka tudi vsa naslednja leta!

Luna Gorenc in Lucija Juvančič, 8. a

Foto album

 

 

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)