V četrtek, 4. 10. 2018, smo si v Cineplexu ogledali novo slovensko mladinsko romantično komedijo z elementi kriminalke z naslovom Gajin svet. Film se mi je zdel poučen, saj nam prikaže pasti medmrežja, ki smo jim izpostavljeni zlasti mladi. Glavni junaki so naši vrstniki, zato se laže vživimo v njihovo vlogo in zgodbo. Pripoved je resnična (družinske težave, preobremenjenost staršev s službenimi obveznostmi, nasilje med najstniki, prehitro odrasli najstniki, motnje hranjenja …), k tej realnosti pripomore tudi le delno srečen konec: Teo rešijo pred prevarantom, s katerim je stopila v stik preko spleta, družinske vezi pa se spreminjajo.

Tudi mojim sošolcem je bil film všeč, ker je sodoben. Pohvalili so dobro igro mladih igralcev (Tara Milharčič, Neža Smolinsky, Anže Gorenc …), glasbo (Sebastijan Duh), sceno in seveda režiserja Petra Bratuša.

Filmu je sledilo predavanje Darka Fifolta, višjega kriminalističnega inšpektorja s Policijske postaje Novo mesto. Opozoril nas je na varovanje zasebnosti in osebnih podatkov, kadar smo online ali pa offline. Vse, kar delamo na elektronski napravah, se zabeleži v Googlovih strežnikih. Posebno je izpostavil nevarnosti, povezane z uporabo družabnih omrežij (izsiljevanje, zalezovanje, napeljevanje k samomoru, ustrahovanje, prevzemanje identitete, prisotnost pedofilov …) in nas ponovno seznanil, da smo kazensko odgovorni, ko dopolnimo 14 let. Namen filma in predavanja je bil, da nas posvari, da ne bi tudi mi postali ena izmed žrtev. Če pa se nam to zgodi, moramo poiskati pomoč in čim hitreje ukrepati.

Nato nas je z vprašanji o računalniku in programiranju presenetila predavateljica Katja, mi pa smo presenetili njo s pravilnimi odgovori. Za nagrado je izobraženim in pogumnim podarila bloke za akvarelno slikanje.  Popeljala nas je skozi film, ki ga je ob prizorih z Gajo in Maticem predstavila tudi kot učni pripomoček za izogibanje šibkim geslom, oblikovanje kompliciranih gesel, zavarovanje profilov ipd. Kdor se hoče bolj natančno seznaniti s povedanim, pa lahko pregleda https://gajinsvet.si/vadnica/ .

 

Luna Gorenc, 8. a

 

 

(Skupno 121 obiskov, današnjih obiskov 1)