Bliža se akcija! 15. septembra 2018 dvignemo metle in nadenemo rokavice. Našo lepo deželo bomo namreč tretjič in še zadnjič očistili smeti. Potem pa skrbeli, da ostane čista za vedno. Si z nami?

Prostovoljci 150 držav združimo moči in vsi čistimo na isti dan. Letos čistimo s pomembno ambicijo: naj Slovenija ostane čista za vedno!

Letos se pridružujemo največjemu svetovnemu okoljevarstvenemu dogodku tega leta World Cleanup Day 2018, v sklopu katerega bo vsaj 5 % prebivalstva iz 150 držav od Nove Zelandije pa vse do Havajev čistilo v enem dnevu.

Slovenski prostovoljci bodo tudi tokrat del večmilijonske množice, ki bodo čistili svojo državo. Cilj globalnega projekta je združiti 5 % prebivalstva iz 150 držav v največji čistilni akciji doslej, ki bo v vseh državah potekala prav na isti dan. V Sloveniji čiščenje organizira društvo Ekologi brez meja, koordinacijo aktivnosti pa v Novem mestu vodi Komunala Novo mesto.

Okoljski izzivi potrebujejo našo takojšnjo pozornost. Zdaj je zadnji čas, da jih naslovimo. 15. septembra 2018 bo tretjič (in zadnjič) v zgodovini Slovenije organizirana nacionalna prostovoljska čistilna akcija. “Še zadnjič” je zaveza in spodbuda za svež in čist začetek za vedno čisto Slovenijo, ki jo bomo dosegli z zmanjševanjem, ločenim zbiranjem in ponovno uporabo odpadkov.

Tako kot v zadnji akciji leta 2012 je projekt tudi tokrat organiziran v sklopu globalne pobude Očistimo Svet 2018 (World Cleanup Day 2018).

www.ocistimo.si/

Ekologi brez meja: http://ebm.si/o/sl, FB: www.facebook.com/Ekologibrezmeja

Cilji akcije

  1. Na dan akcije očistimo čim več divjih odlagališč in Sloveniji omogočimo, da ponovno »zadiha«!
  2. Na vseh ravneh (nacionalno in regionalno) skrbimo za osveščanje o trajnostnem življenju ter še posebej preventivi smetenja.
  3. Aktivno osveščamo o naših 4 ključnih področjih delovanja: zero waste filozofiji, pomenu ponovne uporabe izdelkov in njihovih surovin, preprečevanju smetenja ter borbi proti zavrženi hrani.
  4. Navdušiti vse Slovence, da poslanstvo skrbnega ravnanja do okolja ter odnosa do njega prenašajo med svoje družine, prijatelje, znance, poslovna partnerje itd. ter s svojim zgledom navdihujejo vse generacije, ki jim sledijo!

#šezadnjič #očistimo #worldcleanupday