Šolska shema
(SHEMA ŠOLSKEGA SADJA IN SHEMA ŠOLSKEGA MLEKA)

Naša šola je že od leta 2011 vključena v mednarodni projekt Shema šolskega sadja in zelenjave (SŠS), v sklopu katerega enkrat tedensko razdelimo sadje ali zelenjavo vsem učencem na šoli. Vrste sadja in zelenjave, ki jih razdeljujemo, so prilagojene glede na sezono in se v čim večji meri dobavljajo od slovenskih kmetov. Hkrati z razdeljevanjem sadja in zelenjave potekajo tudi različne izobraževalne aktivnosti, kot so obiski kmetij, kuharske delavnice, učne ure o zdravi prehrani …

Letos se je shema šolskega sadja in zelenjave preimenovala v Šolsko shemo, v okviru katere, se bo poleg lokalnega sadja in zelenjave razdeljevalo tudi lokalno mleko in določeni mlečni izdelki. Mlečni izdelki ne smejo imeti dodanih snovi (sadja, sladkorja, soli …) .

Šolska shema je promocijski ukrep Skupne kmetijske politike EU. Namen tega ukrepa je spodbuditi trend porabe sadja, zelenjave in mleka ter hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže pri otrocih. Povečana telesna masa povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih bolezni sodobnega časa.

Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Znano je, da prebivalci Slovenije v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave. Neustrezno prehranjevanje že v otroški in mladostniški dobi predstavlja prispevek k tveganju za nastanek nekaterih kroničnih bolezni v kasnejšem življenjskem obdobju, kot so diabetes tipa II., srčno-žilne bolezni in nekatere vrste raka. Posledice neustrezne prehrane se lahko izrazijo tudi v boleznih pomanjkanja posameznih hranil, podhranjenosti ali prekomerni hranjenosti.

Tako sadje kot zelenjava v svoji sestavi vključujeta visok delež vode, prehranskih vlaknin in drugih zaščitnih snovi (vitamini in minerali), ki pomembno vplivajo na zdravje. V prehrani sta zaželena sadje in zelenjava pridelana pri lokalnih pridelovalcih, ki prideluje hrano na naravi, človeku in okolju prijazne načine. Študije namreč kažejo, da lokalno pridelano sadje in zelenjava vsebuje večje količine hranljivih snovi v primerjavi z živili, ki so bila skladiščena in transportirana daljši čas. Pri teh živilih se namreč bistveno zmanjša njihova hranilna, biološka vrednost ter kakovost, zahtevajo več transportnih stroškov, več kemične obdelave in imajo posledično tudi več negativnih vplivov na okolje.

Zakaj se je šola odločila tudi za razdeljevanje mleka?

Mleko je pomembno živilo, saj ima visoko hranilno in biološko vrednost ter vsebuje beljakovine in aminokisline, ki jih nujno potrebujemo. Bogato je s kalcijem ter drugimi minerali in vitamini, ki so v obdobju odraščanja zelo pomembni.

Ker raziskave kažejo, da predvsem mladi zaužijejo premalo mleka, smo se za ta projekt odločili tudi na naši šoli. Učenci bodo v okviru Šolske sheme dobili dodaten obrok mleka, ki ga bo subvencionirala Evropska unija.

 

S projektom želimo spodbujati uživanje mleka in kakovostnih mlečnih izdelkov med otroki in mladostniki, saj kalcij in nekatere bioaktivne snovi (peptidi, AK) v mleku oz. mlečnih izdelkih sodelujejo v presnovi glukoze, zmanjšujejo tvorbo maščob in pospešujejo razgradnjo maščob, ter ohranjajo mišično maso. V času do konca pubertete lahko dosežemo najvišjo možno gostoto kosti, kar pomembno zmanjšuje tveganje za kasnejši razvoj osteoporoze, pri tem pa je pomemben vir kalcija ravno mleko. Do konca pubertete se zgradi 90% kostne mase. V tem obdobju je absorpcija kalcija najučinkovitejša (40-70%) poleg tega je absorpcija kalcija iz mleka in mlečnih izdelkov boljša kot pri drugih s kalcijem bogatih živilih. Mlečni izdelki pomagajo uravnavati prebavo, preprečujejo črevesne okužbe, stabilizirajo sestavo črevesne mikroflore in posledično spodbujajo imunski sistem.

Povezavi na spletno stran Šolske sheme:

http://www.arsktrp.gov.si/si/storitve_ukrepi/trzni_ukrepi/solska_prehrana/solska_shema/

 

 

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)