V tednu, ko 9. maja v Rusiji praznujejo dan zmage, smo v Novem mestu lahko prisostvovali dvema dogodkoma: v torek, 9. 5., je bil v Kulturnem centru Janez Trdine koncert otroškega pevskega zbora Navdih iz Moskve, v četrtek, 11. 5., pa smo si učenci 7., 8. in 9. razreda ogledali filmsko predstavo o ruskem kozmonavtu Juriju Gagarinu, prvem Zemljanu v vesolju. Oba dogodka je organizirala naša učiteljica slovenščine in mentorica ruskega krožka Danica Rangus, ki je v Društvu Slovenija Rusija odgovorna za dogodke na Dolenjskem in v Beli krajini.

Film, ki je bil posnet leta 2013, slavi pogum in izjemen dosežek Jurija Gagarina, ki preživel težko otroštvo med drugo svetovno vojno. Po njej se je uspel z veliko energije in želje po uspehu izšolati za vojaškega pilota. Nato so ga uvrstili med najboljših 3000 vojaških pilotov,  med katerimi so izbrali majhno skupino kandidatov za polet v vesolje. Po natančnih medicinskih in psiholoških preizkusih ter neizprosnem treningu se je izkazal kot najboljši in bil izbran za polet, ki se je z velikimi črkami za vedno zapisal v zgodovino človeštva.

Ne zgodi se pogosto, da se učitelji in učenci o čem strinjamo – tokrat se je to zgodilo. Skoraj vsi, ki smo jih povprašali za mnenje, so bili nad filmom navdušeni. Nekaj sedmošolcem se je sicer zdel predolg, večini pa je bil všeč:

 • Veliko sem se naučil in obnovil znanje ruščine.
 • Všeč mi je bilo, da je film trajal toliko kot Gagarinov polet v vesolje – 108 minut. Upam, da bomo šli še kdaj gledati kakšen tak film.
 • Dobri igralci, dobro prikazano urjenje in razmere v raketi Vostok 1, dobri prevodi, prikazan polet kot tudi otroštvo in zasebno življenje, tragični trenutki in humor – dober film z naukom za življenje.
 • Film je bil poučen, saj je dobro prikazal življenje v 60-tih letih. Trening, potreben za polet v vesolje, je bil videti zelo resničen. Igralci so dobro opravili svoje delo. Bolj sem navajen filmov v angleščini.
 • Dobro je bilo prikazano, kako se je Gagarinu ob poletu pred očmi zavrtelo celotno življenje. Zagotovo mi bo ostal v spominu pretresljiv prizor okrutnega kaznovanja otroka, ki je zaradi lakote ukradel nekaj krompirjev – kar srce se mi je ustavilo.

Tudi osmošolci so film pohvalili. Večina je omenila ruski jezik, saj je kar precej besedišča zvenelo znano.

 • Film je dober vpogled politične razmere, življenjske pogoje in tehnologijo. Igralci so bili prepričljivi in zgodba je bila napeta. Najbolj všeč mi je bilo, da so govorili rusko, ker ta jezik sodi k dogodku, zgodbi in k pokrajini.
 • Film te ves čas drži v napetosti. Priporočila bi ga vsem. Še enkrat bi si ga ogledala.
 • Glasba je dodatno obogatila filmsko zgodbo. Spremenila bi zaključek, saj se film kar prehitro konča. Zagotovo bi si ga želela ogledati še enkrat.
 • Film je poučen, ker o teh dogodkih še nismo veliko slišali. Na zanimiv način smo se poučili o zgodovinskem prvem poletu v vesolje. Všeč mi je bil Gagarinovo vračanje v otroštvo med poletom.
 • Ruski jezik zveni zapleteno.

Devetošolci so pohvalili dokumentarno vrednost tega igranega filma, ki se je zaključil z resničnimi posnetki velikega triumfa po uspešni misiji. Veliko jih je omenilo, da je bil glavni igralec Jaroslav Žalnin lep.

 • Zgodba je bila dobro zastavljena. Zadovoljen sem, da sem si lahko ogledal ta film. Priporočil ga bom svojemu očetu.
 • Dobro je bilo, da je bil film v ruščini, ki je ne slišimo prav pogosto. Prikazali so, kako težke so bile priprave na izstrelitev Vostoka in vztrajnost glavnih likov (Gagarina, žene Valentine Ivanove, kolegov pilotov, konstruktorja Koroljeva …).
 • To je eden od redkih zgodovinskih filmov, ki mi je bil všeč in bi ga gledala še enkrat.
 • Menim, da so bili specialni efekti dobri.
 • Zemlja iz vesolja je bila zelo lepa!
 • Zelo zanimivo, poučno, dokumentarno, znanstveno, vesoljsko, športno, romantično, dramatično, strašljivo – zelo človeško!

In še eno mnenje za zaključek:

Film me je neverjetno navdušil. Tudi ko sem prišla domov, sem bila pod vtisom Gagarinovega dosežka. Film je bil razgiban. Všeč mi je bilo, da so bila prikazana čustva Gagarinovih staršev, žene in kolegov. Po filmu sem se zamislila, kakšno sled bom jaz pustila na tem svetu. Iskreno se vam zahvaljujem, da smo si lahko ogledali ta čudoviti film – in to zastonj.

 

Novinarski krožek