V četrtek, 23. 3. 2017, smo bili pevci mladinskega pevskega zbora povabljeni na nagradni izlet v Planico na ogled smučarskih skokov. Vse stroške je pokrila tovarna zdravil Krka d.d.

Odpravili smo se že zgodaj zjutraj. V Planici smo se posedli po tribunah in v lepem vremenu občudovali pogum letalcev. Ob dveh nas je razveselil raper Zlatko, pozdravili pa so nas tudi vsi slovenski skakalci.  Nato smo se odpravili domov. Čeprav ni bilo rekordno dolgih skokov, smo bili zelo zadovoljni, saj je bilo vzdušje enkratno – tudi zato, ker smo enkratni tudi mi, pevci.

Pred nagradnim izletom smo se pogovarjali s pevkami mladinskega pevskega zbora  Niko Grah, Emo Henčič in Špelo Berger, ki je tudi članica Center banda, v katerem igra flavto. Vse tri so začele pri Gumbkih, nato so bile v otroškem pevskem zboru, sedaj pa so že v mladinskem.

Vprašanje: Že pet oziroma šest let ste v zboru. Ali štejete koncerte?

Špela, Nika, Ema: Samostojnih koncertov ni ravno veliko. Letos je bil veliki pomladni koncert. Sicer pa sodelujemo z nekaj pesmimi na vsako šolski prireditvi. Včasih nas povabijo tudi kam drugam.

Vprašanje: Vaditi začnete že septembra. Koliko vaj imate na teden?

Špela, Nika, Ema: Vaje imamo dvakrat na teden, tudi v petek 6. uro, ko je večina učencev že prostih.

Vprašanje: Vsako leto imate drugačen repertoar.

Špela, Nika, Ema: Res je. Od lani smo obdržali le eno pesem, za katero smo bili na reviji pevskih zborov pohvaljeni. Vse ostale pesmi so nove (Dekleta so naštela 8 pesmi.). Izbira jih ga. Jana Zorko. Le sem in tja prepusti odločitev nam – po navadi pri ljudskih pesmih. Letos najraje pojemo Pomlad, ker je vesela, spevna in je zaradi večglasnega petja zanimiva.

Špela, ki se je jeseni pridružila Center bandu, je povedala, da dela s skupino g. Zorko, ki tudi pripravi note za vsakega inštrumentalista. Pri vajah pa sodeluje tudi ga. Zorko.

Vprašanje: Kako pripravite pesem?

Špela, Nika, Ema: Najprej vadi vsak od treh glasov posebej. Ko znamo, pa pesem izpilimo na skupnih vajah. Da zbor zazveni kot eden, je potrebnih veliko vaj.

Vprašanje: Kaj pa odziv publike?

Špela, Nika, Ema: Petkov nastop za učence od 1. do 5. razreda je bil v redu, pri višji stopnji pa se nam je zdelo, da jim je dolgčas in da premalo cenijo oz. poznajo naš trud. Najboljši odziv je bil na četrtkovem popoldanskem koncertu za starše. Ti pa res pokažejo, da so ponosni na nas!

Vprašanje: Jutri greste v Planico.

Špela, Nika, Ema: To je nagradni izlet za večletno prizadevno delo. Ogledali si bomo trening letalcev in kvalifikacije za petkovo tekmo. Upamo, da bo vreme zdržalo.

Vprašanje: Kaj pa naprej?

Špela, Nika, Ema: Ostajamo zveste zboru. Šolski zbor je zakon!

 

Aša, Slapnik, 6. a, Eva Kocjan, 7. b